НСЖУ заявляє про п'ять випадків побиття журналістів у жовтні

НСЖУ заявляє про п'ять випадків побиття журналістів у жовтні

Укрінформ
В Україні упродовж жовтня зафіксовано 5 випадків застосування фізичної сили до журналістів.

Про це Укрінформу повідомили у Національній спілці журналістів України.

“П’ятьох журналістів було побито протягом жовтня в Україні. Інциденти сталися в Києві та передмісті, а також у Херсонській області”, - йдеться в повідомленні. 

Так, констатують в НСЖУ, широкого резонансу набуло побиття і затримання спецпризначенцями 24 жовтня трьох журналістів у Святошинському суді Києва – Дмитра Реплянчука («ГромадськеТБ»), Сергія Лефтера (УНІАН) та Кирила Малишева («Страна.UA»). 

Представники ЗМІ одразу написали заяву про злочин, прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171. Нацполіція офіційно вибачилася перед журналістами. 

Також у жовтня зазнав нападу журналіст Сергій Розов. Зокрема, 14 жовтня в селі Забір'я під Києвом під час здійснення Розовим зйомки пікету будинку одного з місцевих підприємців з воріт маєтку виїхав джип, з якого в автомобіль журналіста почали кидати цеглу. Поліція зафіксувала напад на журналіста та пошкодження автомобіля, зазначили в НСЖУ. 

Крім того, у Херсоні було скоєно напад на журналіста Костянтина Риженка, який зафіксував підвезення виборців до дільниці під час виборів до Білозерської ОТГ 29 жовтня. “В ході зйомки з автобуса вибігли люди, які почали відбирати камеру в журналіста та побили його. Поліція внесла дані про цей випадок до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 171 ККУ”, - йдеться в повідомленні.

Загалом, за даними НСЖУ, відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Спілка проводить спільно з партнерськими організаціями, з початку року (10 місяців) зафіксовано 80 випадків прояву фізичної агресії стосовно журналістів. 

Читайте також: За оцінками НСЖУ, в полоні у бойовиків побували близько сотні журналістів

Як наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко, ситуація з безпекою журналістів є неприпустимою. Особливо непокоїть те, що агресію проявляють ті, хто навпаки має захищати громадян, в тому числі і працівників ЗМІ, сказав він. 

“Окрім того, що правоохоронні органи не проводять належним чином розслідування випадків нападів на журналістів та ЗМІ, їхні співробітники самі регулярно застосовують силу до наших колег. Вважаємо, що така ситуація є неприпустимою і вимагаємо публічного звіту від влади і правоохоронців щодо всіх справ, де постраждалими є журналісти”, – наголосив Томіленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-