Військові експерти пов’язують диверсію у Калинівці з виборами президента РФ

Військові експерти пов’язують диверсію у Калинівці з виборами президента РФ

Укрінформ
У вибухах на арсеналі в Калинівці Вінницької області є ознаки диверсії або теракту, організованого російського стороною, що мають ретельно дослідити правоохоронні органи та контррозвідка України.

Так вважають у Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

“Фактично цим актом можна вважати розпочату Кремлем передвиборчу президентську кампанію”, - прокоментували вибухи на складах експерти ЦДАКР.

Зокрема, у заяві експерти ЦДАКР вказали на цілу низку мотивацій Кремля або проросійських сил в Україні. На думку фахівців аналітичного центру, ця диверсія покликана на виконання одразу серії завдань: “зниження оборонного потенціалу країни, здійснення заходів щодо залякування населення та роз’єднання суспільства з владою, дискредитація влади як безпорадної в очах Заходу та українського суспільства, та, нарешті, демонстрація сили і нахабства в центрі України”.

У ЦДАКР вказали на необхідність високої концентрації правоохоронних органів, контррозвідки, а також підготовки до схожих подій на інших ділянках, що вимагає залучення до охорони і захисту важливих об’єктів Нацгвардії. При цьому експерти вказують на важливість поліпшення роботи влади із громадянськими інститутами, створення добровільних підрозділів або загонів на місцях розташування важливих та стратегічних об’єктів.

Читайте також: До облаштування артскладів в Україні варто залучити фахівців НАТО - нардеп

Зазначається, що на арсеналі в Калинівці Вінницької області, де сталися вибухи, зберігається 188 тис. тонн боєприпасів (10 тис. умовних вагонів) на площі 60 га. Серед них - ракети системи залпового вогню "Смерч", "Ураган" і "Град".

Як повідомляв Укрінформ, 26 вересня на складах озброєння поблизу міста Калинівка, що на Вінниччині, виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Наразі евакуйовано понад 30 тисяч осіб, і евакуація триває. Залучено 50 автобусів, 10 карет швидкої допомоги.

За оперативною інформацією травмовано 2 особи, яких госпіталізовано до медичних закладів.

Наразі закрито рух усіх видів транспорту, зокрема автотранспорту на автодорозі Житомир - Могилів - Подільський; залізничного транспорту на перегоні Сосенка - Калинівка Південно-Західної залізниці; повітряного транспорту в радіусі 50 кілометрів від м. Калинівки.

Відключено лінії електропередач Калинівка-УкрФлора та Калинівка-Лаврівка, а також газопостачання сіл Дорожнє, Медвідка, Лаврівка.

За фактом вибухів на артилерійських складах у Калинівці військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за статтею «диверсія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-