Вчителям мов нацменшин підвищать кваліфікацію - Гриневич

Вчителям мов нацменшин підвищать кваліфікацію - Гриневич

Укрінформ
Уряд передбачає низку заходів, спрямованих на поступове впровадження навчання державною мовою в школах з викладання мовами національних меншин, зокрема для вчителів таких шкіл буде проведено підвищення кваліфікації.

Про це за підсумками зустрічі з представниками 11 країн щодо мовної статті Закону про освіту сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

"Ми надамо підтримку вчителям цих шкіл. Вони українські громадяни, які володіють українською мовою, але їм потрібно надати певне підвищення кваліфікації, щоб вони могли здійснювати навчання українською мовою... І ми в бюджет 2018 року заклали кошти на підвищення кваліфікації вчителів нацменшин. Ми будемо обговорювати механізми підтримки навчання в цих школах. Ми не закриваємо ці школи. У нас є перехідний період, передбачений законом до 2020 року, але основною мовою навчання в державі Україна є державна українська мова", - сказала Гриневич.

Міністр повідомила, що при вивченні деяких предметів, які будуть викладатися в таких школах державною мовою, передбачено забезпечення вивчення термінології мовою національної меншини.

Крім того, для тих меншин, мови яких відносяться до неслов'янських груп - угорської, румунської - держава також готова створити механізм підтримки, такий як надання індивідуальних консультацій дітям, які вивчатимуть предмети українською мовою. Це також передбачається робити за кошти бюджету.

Гриневич наголосила, що Україна готова до відкритих двосторонніх консультацій з приводу питання мови освіти з усіма зацікавленими сторонами. При цьому українська сторона наполягатиме на поточній редакції Закону про освіту.

Читайте також: Гриневич про мовний закон: Готові надати спірну статтю для експертизи Ради Європи

Водночас вона наголосила, що така різка реакція з боку країн-партнерів на питання мови освіти в Україні може бути зумовлена і внутрішніми політичними процесами в цих країнах.

"Це, може, моя суб'єктивна думка, але у мене таке враження, що нагнітання цього питання також пов'язано з політичною боротьбою, яка відбувається на політичних аренах всередині цих країн. Ми хочемо запевнити, що для нас діти в школах нацменшин - такі самі українські громадяни, як і ті, хто навчаються у звичайних українських школах. З нашого боку є найважливішим одне - не допустити, щоб у них звужувався доступ до наступних ланок освіти", - наголосила Гриневич.

Міністр освіти та науки повідомила, що буде розроблено низку підзаконних актів, нормативних документів, які деталізують мовну  статтю та забезпечать реалізацію цього закону. За її словами, з боку представників Ради Європи прозвучала обіцянка, що процес буде відкритим і експерти Ради Європи розглянуть точки зору всіх сторін.

Як повідомляв Укрінформ, Україна готова надати для експертизи Ради Європи 7 статтю Закону "Про освіту", який був прийнятий Верховною Радою 5 вересня. Стаття передбачає, що мовою освіти в Україні є державна мова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-