Польща очікує, що Україна не утискатиме мови нацменшин у законі про освіту

Польща очікує, що Україна не утискатиме мови нацменшин у законі про освіту

Укрінформ
Польща очікує, що Україна дотримається своїх зобов'язань, які Київ дав Варшаві, щодо вивчення польською нацменшиною рідної мови.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі у контексті ухвалення Україною нового закону “Про освіту”.

“МЗС уважно спостерігатиме за процесом втілення закону і здійснить усі необхідні кроки, аби забезпечити полякам в Україні доступ до навчання польською мовою. Ми переконані, що українська сторона дотримається зобов'язань проведення консультацій з нами щодо можливих нормативних актів у контексті вживання мов нацменшин”, - зазначається в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

У польському МЗС підкреслили, що у Варшаві від початку знали про процес змін у сфері освіти і це питання порушувалося під час засідання консультаційної комісії з освіти нацменшин у квітні 2017 року та на зустрічі польського посла з представниками Міністерства освіти і науки України. Зазначається, що українська сторона запевнила: метою закону не є витіснення мов нацменшин.

Читайте також: У Польщі делегація з Донбасу познайомились з принципами самоврядування цієї країни

У заяві МЗС Польщі наголошується, що закон гарантує етнічним і національним групам право на вивчення рідної мови поряд з українською мовою в садках і школах. У ньому також є гарантія, що стосується права вивчення рідної мови у державних і самоврядних навчальних закладах і культурно-освітніх товариствах.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок, 5 вересня, 255-ма голосами ухвалила в цілому закон "Про освіту".

В законі передбачено, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-