Нацрада виявила порушення на латвійському телеканалі «КINO 1»

Нацрада виявила порушення на латвійському телеканалі «КINO 1»

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення (ТБ) і радіомовлення звернулася до ТОВ «Поверхность – інвест», дистриб’ютора в Україні іноземної програми «КINO 1», з вимогою поінформувати власника телеканалу про виявлені порушення чинного українського законодавства.

Про це повідомляє прес-служба Нацради

"Телерадіопрограма «КINO 1» має юрисдикцію Латвійської Республіки і була внесена до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та українського законодавства рішенням регуляторного органу від 19.11.2015 № 1839. Тоді дистриб’ютором програми було заявлено, що вона не містить контенту, трансляція якого передбачає обмеження глядацької аудиторії, що було підтверджено і моніторингом Національної ради. Водночас моніторинг від 20 липня цього року зафіксував, що програма, яка ретранслюється в Україні під назвою «KINO 1», фактично є російською програмою «Эгоист.ТВ», - йдеться у повідомленні.

Так, зауважують у Нацраді, протягом 24 годин зазначена програма супроводжується одночасно двома логотипами «www.egoist.tv» і «KINO 1». Крім того, програма включає анонси, заставки, які є характерними для російського телеканалу. Ознак програми «KINO 1», крім відповідного логотипа, не зафіксовано.

Станом на 26 липня трансляції програми «KINO 1» на супутниковому ретрансляторі немає, на території України канал розповсюджується за допомогою інтернет-зв’язку, повідомили в прес-службі.

В Нацраді вказують, що на сайті телеканалу «Эгоист.ТВ» розміщено застереження про те, що програми каналу не призначені для сімейного перегляду, вони можуть включати відверті сцени, а також сцени насильства і жорстокості. Канал розповсюджується за  ексклюзивною передплатою і не входить до складу тематичних каналів (у Росії канал включено до пакету програм, які мають обмеження аудиторії, як правило еротичного змісту), оскільки протягом 24 годин програма вміщує фільми, які мають ознаки непристойності, елементи еротики тощо, що суперечить вимогам Закону України «Про захист суспільної моралі» та вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Водночас, зауважили в прес-службі, ліцензія регулятора Латвійської республіки NEPLP не містить посилань на наявність у програмі «KINO 1» еротичного контенту або ретрансляцію російського телеканалу «Эгоист.ТВ».

Читайте також: Нацрада визначила переможців конкурсу на радіомовлення в зоні АТО

При цьому жодного повідомлення від мовника або представника в Україні з інформацією про зміну програмної концепції або умов ретрансляції до Національної ради не надходило.

Таким чином, констатують в Нацраді, наявними є порушення умов ретрансляції, передбачених рішенням Національної ради від 19.11.2015 № 1839, порушення вимог статті 13 Закону України «Про захист суспільної моралі» і п. а) частини 1 статті 7 європейської конвенції. Тож Національна рада просить компанію-дистриб’ютора – ТОВ «Поверхность – інвест» – вирішити з європейськими партнерами питання порядку ретрансляції програми «КINO 1» на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-