Розумні ціни на ліки: Кабмін схвалив концепцію реформи

Розумні ціни на ліки: Кабмін схвалив концепцію реформи

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив Концепцію реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів, що передбачає створення в Україні окремої організації для закупівлі ліків.

Відповідне розпорядження ухвалено на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідно до Концепції, закупівельна організація здійснюватиме публічні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів на національному, місцевому та міжнародному рівні за принципами ефективності, прозорості та боротьби з корупцією.

Концепція покликана сформувати конкурентне середовище та сприяти розвитку добросовісної конкуренції у сфері закупівель ліків та медвиробів. Зокрема, вона має забезпечити придбання економічно доцільних і безпечних лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів, проведення прозорих закупівель на національному та міжнародному рівні, досягнення розумних цін на лікарські засоби та медичні вироби за співвідношенням ціна/якість, усунення корупційних ризиків та раціональне використання бюджетних коштів.

Згідно з розпорядженням уряду, Міністерство охорони здоров'я упродовж місяця має розробити та подати на затвердження Кабінету міністрів план заходів з реалізації Концепції. Також МОЗ доручили створити юридичну особу, що належатиме до сфери управління міністерства, відповідальну за виконання функцій централізованої закупівельної організації в рамках реалізації Концепції.

Водночас в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, презентуючи Концепцію на засіданні уряду, зазначила, що реформа закупівель ліків коштом держбюджету передбачає створення національної закупівельної агенції.

"Ми створюємо українську структуру, яка буде закуповувати ліки та медичні вироби за міжнародними стандартами... Наша мета - трансформувати систему так, щоб ми могли закуповувати найкращі ліки за найкращою ціною", - сказала Супрун.

Створення національної закупівельної агенції проводитиметься в кілька етапів. За словами Супрун, зараз в МОЗ буде створено відповідний секретаріат, який буде здійснювати підтримку публічних закупівель через міжнародні організації, які проводяться зараз згідно з чинним законодавством. В 2018 році новостворена українська закупівельна агенція проведе декілька пілотних закупівель за окремими державними програмами  лікування.  

Читайте також: Закупівля ліків через міжнародні організації на 40% дешевша - Супрун

"У 2019 році, коли дія закону про проведення закупівель ліків міжнародними організаціями завершується, плануємо стовідсотково передати закупівлі українській організації. Наші очікувані результати - формування якісно нового підходу до формування публічних закупівель відповідно до  національного законодавства, директивам Європейського Союзу, раціональне використання бюджетних коштів та зниження бюрократичного навантаження. Наше завдання - своєчасно доставляти українським пацієнтам якісні ліки", - сказала Супрун. 

Структура закупівельної організації визначатиметься Міністерством охорони здоров'я. Організація матиме наглядову раду з представників органів центральної влади, міжнародних та громадських організацій. Керівництво української закупівельної організації буде обиратися на конкурсних засадах, порядок обрання буде затверджувати Кабінет міністрів.

Як повідомлялося, у 2015 році МОЗ України з метою подолати корупцію почало закуповувати ліки через міжнародні організації, зокрема, ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. 

За даними Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-