НСЖУ заявляє про сім випадків побиття і поранення журналістів за місяць

НСЖУ заявляє про сім випадків побиття і поранення журналістів за місяць

Укрінформ
Сім інцидентів із застосуванням фізичної сили проти працівників ЗМІ зафіксувала Національна спілка журналістів за липень цього року. 

Про це повідомляє у понеділок прес-служба НСЖУ.

"Вони сталися, зокрема, у Києві, Вінниці, Миколаєві, Кривому Розі, Житомирській області, Черкасах та в зоні АТО  (Донецька область). Більшість постраждалих – телевізійники або журналісти інтернет-видань. За словами постраждалих, усі ці випадки пов’язані з виконанням журналістами їхніх професійних обов’язків", - йдеться у повідомленні. 

Голова НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що побиття журналістів при виконанні обов’язків є неприпустимим і має отримувати оперативну реакцію правоохоронців.

"Водночас ми як найбільша медіаорганізація фіксуємо, що не тільки "старі" справи кількарічної або кількамісячної давнини розсипаються, але і нові так само "зависають" на стадії розслідування. Наприклад, у справі з пораненням оператора в Кривому Розі Міноборони не визнає своєї вини, хоча інцидент стався під час організованих військовими навчань. У свою чергу, МВС не забезпечує належної реакції на інцидент на блокпосту в Донецькій області, в якому поліцейські побили тележурналістів", - зазначив він.

У НСЖУ переконані, що ситуація з фізичною безпекою журналістів є однією з найгостріших проблем.

"У такій великій країні, як США, з початку року зафіксовано лише 11 (!) випадків  застосування фізичної сили до журналістів, а в Україні сім  – лише за один місяць", – наголосив Томіленко.

Читайте також: Російські літератори вимагають звільнити з полону "ДНР" журналіста Асєєва

Зокрема, за даними НСЖУ, саме 11 інцидентів насилля щодо журналістів у Сполучених Штатах зафіксував у 2017 році спеціалізований The U.S. Press Freedom Tracker, який об’єднує 20 американських і міжнародних організацій у сфері захисту свободи слова.

НСЖУ також оприлюднила прізвища журналістів, з якими сталися інциденти у липні 2017 року.

1. Руслан Коцаба (7 канал, NewsOne, Київ): 1 липня на станції метро "Позняки" невідомі напали на журналіста, розбили йому губу. Журналіст каже, що впізнав нападників, вони були на судових засіданнях у його справі. За словами Коцаби, поруч стояв поліцейський, який усе бачив, але не втрутився. 

2. Наталія Нагорна ("1+1", Мар'їнка): 6 липня на блокпості під Мар'їнкою виник конфлікт між поліцейськими і знімальною групою каналу "1+1". Як розповіла Нагорна, причина конфлікту була в тому, що журналісти фіксували на відео порушення поліцейських щодо них. Зокрема, журналістам пред’являли претензії, що у водія пошкоджений паспорт, і відібрали документи. Наталію повалили обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат, обзивали нецензурними словами. Один із "співрозмовників" видер у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Попри це шматок запису, на якому видно зокрема, як виривають і жбурляють телефон, зберігся.

3. В'ячеслав Волк ("Перший Криворізький", Кривий Ріг): 6 липня у Кривому Розі в приміщенні і біля будівлі Саксаганської райради проходили навчання військових. У зйомках постановочного кадру зголосився взяти участь оператор інформаційного порталу "Перший Криворізький" В’ячеслав Волк 1988 року народження. Він мав виконувати роль статиста, а військовослужбовці відпрацьовували на ньому свої навички. Після відпрацювання В’ячеслава завели всередину будівлі і через кілька хвилин всі, хто були на вулиці, почули глухий хлопок. Після цього військовослужбовці доставили оператора у Криворізьку другу міську лікарню з вогнепальним пораненням шиї. Зараз журналіст перебуває у лікарні ім. Мечникова у Дніпрі. Йому мають робити операцію зі стабілізації хребта. Міноборони декларує готовність забезпечити процес лікування оператора. 

4. Володимир Воловодюк ("Власно. Інфо", Вінниця): 12 липня у Вінниці невідомі молодики жорстоко побили власника сайту "Власно.Інфо" Воловодюка після того, як журналісти видання проводили рейд по незаконно встановлених батутах у місті. Відповідну заяву до НСЖУ надіслала Вінницька обласна організація спілки. Діагноз – відкрита черепно-мозкова травма, побиті ребра, поламана рука.  

5. Юрій Коваленко ("2+2", Миколаїв): 13 липня у Миколаєві водій маршрутного таксі напав із кулаками на журналіста програми "ДжеДАІ" телеканалу "2+2" Юрія Коваленка, який зняв на відео, як той порушує правила дорожнього руху. Як розповідає журналіст, він побачив, як, під’їжджаючи до зупинки, водій маршрутки почав "підрізати" інше маршрутне таксі, і зняв це на відео. На інформацію про побиття журналіста одразу зреагували колеги Юрія, які оперативно прибули на місце події. В ситуацію також втрутився секретар НСЖУ, директор Коледжу преси та телебачення Гліб Головченко. Оперативно відреагував і губернатор.  Пізніше з'явилося повідомлення, що водій написав заяву про звільнення. 

6. Вадим Комаров ("Фактор плюс", Черкаси): 18 липня черкаського журналіста Вадима Комарова побили під час зборів, які провели у мікрорайоні "Митниця". У нього діагностували травму голови. Це сталося на зборах щодо обговорення проекту будівництва житлового комплексу. Комаров говорить, не приховував своєї опозиції до анонсованого будівництва. На нього накинувся працівник однієї з будівельних фірм, що належить депутату обласної ради. Причиною цьому, мовляв, стало те, що медійник виступив проти забудов побіля Дніпра.

7. Світлана Михальова, Тетяна Кодак ("ЕХО", "КП", Житомир): 18 липня у ході проведення журналістського розслідування про підопічну Радомишльського психоневрологічного інтернату було побито журналістів житомирської обласної суспільно-ділової газети "Эхо" та власкора "КП" в Україні. Для Кодак викликали "швидку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-