Одеська ОДА готує пакет документів для врятування Тарутинського степу

Одеська ОДА готує пакет документів для врятування Тарутинського степу

Укрінформ
Голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов вирішив звернутися до Верховної Ради щодо збільшення території та зміну статусу місцевого ландшафтного заказника "Тарутинський степ".

Про це Степанов повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Площа природного заказника має збільшитися до 6 тисяч гектарів. І розорюватися ці землі не будуть. Готуємо документацію для присвоєння унікальному Тарутинському степу статусу заказника державного значення - замість місцевого", - зазначив Степанов.

Цю конструктивну позицію щодо перспективи існування природного заказника поділяє й керівництво Міноборони, додав очільник ОДА, який щойно завершив робочу поїздку з міністром оборони Степаном Полтораком по південних районах Одещини.

"Тарутинський степ" є об'єктом так званої Смарагдової мережі Європи (Emerald Network Europe) - ряду територій особливого природоохоронного значення. Протягом останнього півстоліття - з 1946 по 2004 роки - територія заказника "Тарутинський степ" була частиною артилерійського полігону Одеського військового округу та оперативного командування "Південь" Міноборони України.

У 2005 році Тарутинська райдержадміністрація вилучила землі полігону з користування оперативного командування "Південь" і перевела до складу земель запасу. Деякі ділянки були здані в оренду фермерам, а на 5 тисячах 200 гектарах Одеська облрада створила в 2012 році ландшафтний заказник «Тарутинский степ». Торік частину цих земель встигли розорати компанії «Шанс 2016» і «Джондір-Б», що співпрацювали зі структурами оборонного відомства.

У квітні поточного року Господарський суд Одеської області розглянув позов міжнародного екологічного правозахисного фонду "Екологія-Право-Людина" до ПП "Шанс 2016", що брало участь у розорюванні Тарутинського степу, і визнав недійсним договір між фірмою і Білгород-Дністровською квартирно-експлуатаційною частиною (КЕЧ), на підставі якого велися роботи на території заказника.

Фото: depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-