На Одещині вважають, що статус нацпарку врятує заказник

На Одещині вважають, що статус нацпарку врятує заказник "Тарутинський степ"

Укрінформ
Голова Одеської ОДА Максим Степанов має намір домогтися збереження заказника "Тарутинський степ", третину території якого вже розорано приватними сільгосппідприємствами, що перебувають у договірних відносинах з Міноборони України, та надання заказнику статусу національного парку.

Про це Степанов повідомив на своїй сторінці у Facebook за підсумками проведеної в ОДА наради з науковцями-екологами, представниками Міноборони та громади району.

"Про заказник "Тарутинський степ": єдине, що має значення сьогодні - збереження заказника та припинення там сільгоспробіт. Є полігон Міноборони - 24 тисячі 500 гектарів. Причому, 5 тисяч 200 гектарів цієї території становить заказник "Тарутинський степ", третину з якого вже розорали приватні сільгосппідприємства, що мають договір з Міноборони. Їх аргумент: заказник відсутній документально, бо не існує визначених законом меж заповідної зони", - зазначив Степанов.

На думку голови ОДА, "ситуація абсурдна. Годину з'ясовуємо, чи проект остаточно розроблено, потім - де він фізично знаходиться. Виявляється, у шафі сільського голови. Сміх крізь сльози. А його (проект заказника - ред.) просто треба взяти у руки, узгодити й затвердити. Завтра, максимум 9 березня, це має бути зроблено. Матимемо межі заказника - зможемо зробити з нього Нацпарк. Все".

"Крапку у цьому питанні, - переконаний Степанов, якого підтримує голова облради Анаталій Урбанський, - реально поставити за 2 дні. А тяганина триває з 2005 року".

Науковці-екологи та громада стурбовані щодо звернення Міноборони до Одеської облради з приводу ліквідації заказника.

Проте голова ОДА сподівається, що разом з Урбанським зможуть відстояти статус заказника для (нерозораної території - ред.) "Тарутинського степу", допоки на державному рівні він здобуде статусу Національного парку "Тарутинський степ".

Варто зазначити, після проведення наради Степанов зробив заяву про те, що "сторонам вдалося знайти компроміс щодо сусідства заказника з військовим полігоном у Тарутинському районі".

"Знайшли механізм, який влаштував усіх, - наголосив голова ОДА. - Бо розуміємо, що у важкі часи, які переживає зараз наша країна, потрібна боєздатна армія. Тому полігон, на якому будуть проходити випробування української ракетної техніки, зараз є для нас необхідністю. Якщо раніше такі випробування проходили в Криму, то зараз, коли півострів окуповано, наша армія проводитиме їх в Одеській області. Водночас важливо й зберегти такі унікальні заповідні землі, як Тузловські лимани. Ніякого полігону в заповіднику не буде і не може бути. Полігон буде розташовано у сусідньому Татарбунарському районі, де не буде загрожувати екології регіону".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-