Справа про держзраду: на сьогодні запланований допит Януковича онлайн

Справа про держзраду: на сьогодні запланований допит Януковича онлайн

Укрінформ
У четвер, 18 травня Оболонський райсуд столиці має поновити розгляд справи за звинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді.

Очікується, що Янукович братиме участь у засіданні суду через відеозв’язок.

Однак, як заявили напередодні засідання у Ростовському обласному суді, вони не будуть організовувати відеозв'язок для участі екс-президента України Віктора Януковича в засіданні Оболонського райсуду Києва.

"Ростовський обласний суд не буде організовувати відеозв'язок, оскільки не був дотриманий порядок звернення", - повідомили ТАСС у прес-службі суду.

Співрозмовник агентства стверджує, що Ростовський обласний суд не отримував офіційного запиту від української влади про організацію відеодопиту Януковича.

Як повідомлялося раніше, 5 травня Оболонський районний суд Києва опублікував повістку колишньому президенту України Віктору Януковичу, обвинуваченому в державній зраді, на засідання за його справою 18 травня. У документі окремо вказується, що «стороні захисту надано програмну можливість для участі Януковича В.Ф. в підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції».

Прокурор відділу Головної військової прокуратури ГПУ Руслан Кравченко ствердив, що переконаний у здатності правоохоронних органів затримати і доправити в Україну екс-президента Віктора Януковича, якщо суд визнає його винним у державній зраді. Він також висловив упевненість у тому, що доказова база у цій справі стороною обвинувачення була зібрана належним чином.

Прес-секретарь Генпрокурора України Лариса Сарган 11 травня заявила, що «Оболонський районний суд Києва надав екс-президенту Віктору Януковичу три варіанти відеозв'язку з судом, де б він не перебував у момент судового засідання. Відповідний лист-роз'яснення направлено адвокатам екс-президента». За її словами, участь Януковича в підготовчому судовому засіданні передбачається не через міжнародну правову допомогу, тому нема потреби суду звертатися в державні органи РФ: своїм рішенням Оболонський райсуд Києва передбачив можливість екс-президенту “не прикріплятися” ні до будь-якого з російських судів, ні до будь-яких інших органів.

14 травня Президент України Петро Порошенко заявив на прес-конференції, що Янукович має пояснити у суді «що означає запрошування російських військ на суверенну незалежну територію України».

16 травня прес-секретар екс-президента України Віктора Януковича Юрій Кірасір повідомив, що Янукович чекає на рішення Ростовського суду стосовно своєї участі в Оболонському районному суді в режимі відеоконференції. За словами адвоката, його підзахисний навіть підготував список запитань, які він хоче поставити Порошенку, Турчинову, Яценюку, Луценку, Парубію та іншим, кого Янукович вважає «організаторами державного перевороту».

Екс-президенту Віктору Януковичу не потрібно чекати на запрошення від російського суду Ростовської області для участі у судовому засіданні Оболонського районного суду Києва, яке заплановане на 18 травня, повідомив представник державного обвинувачення в суді, прокурор Військової прокуратури України Руслан Кравченко. "Для того, щоб сторона захисту В.Януковича і сам обвинувачений не маніпулювали думкою суспільства, ще раз повідомляю та роз’яснюю, що йому не потрібно чекати виклику з Ростовського обласного суду Російської Федерації або чекати можливості виходу по відеоконференції і участі у судових засіданнях по даній відеоконференції, тому що вже організована можливість участі самого обвинуваченого Януковича у відеоконференції без виклику Ростовського облсуду", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України підготувала уточнену підозру колишньому президенту Віктору Януковичу у справі про державну зраду. Зокрема, під час досудового розслідування було встановлено, що Янукович звертався з листом про введення російських військ на територію України до президента РФ, а також до Ради Федерації РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-