У БПП кажуть, що опозиція робить із абонплати за газ

У БПП кажуть, що опозиція робить із абонплати за газ "вселенську зраду"

Укрінформ
Заступник керівника фракції БПП Ірина Луценко запевняє, що абонплата за газопостачання зменшить тарифи для більшості споживачів.

Про це вона заявила під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«По-перше, - для абсолютної більшості споживачів ціни на газ впадуть, зменшаться. Я говорю про спільні витрати на два рахунки - за спожитий газ і абонплату. Якщо у вас є газова плита, газова колонка і ви використовуєте газ для опалення, ваш спільний рахунок знизиться в середньому на 4%. Звертаю вашу увагу, що в країні таких споживачів більше 54%. Друге, - якщо у вас є газова плита і газова колонка, як, наприклад, в багатьох будинках на Львівщині, то загальний рахунок за спожитий газ і за абонплату не зміниться - не буде меншим, але і не зросте. Таких споживачів в нашій країні 31%», - сказала Луценко.

Вона додала, що тільки у споживачів, які мають газову плиту і лічильники G1-6 - спільні витрати на газ та абонплату піднімуться в середньому на 50 гривень.

«Таким споживачам, а таких у нас 4%, для компенсації такого підвищення Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) готує зниження на цю ж суму вартості комунальних послуг в цілому. Я так детально зупинилась на цьому для того, щоб показати всю спекулятивність істерики опозиції, яка перетворює робоче питання у вселенську зраду», - додала народний депутат.

Крім того, Луценко зауважила, що для введення абонплати за газопостачання є ще і політична мотивація.

«По-перше, комісія виконує закон України про ринок природного газу, який ми разом приймали на пленарному засіданні, підписаний і введений в дію. Друга причина - у запровадженні європейських правил, адже розділення плати на газ і абонплату є загальноєвропейською практикою. Нагадую, ми приєдналися до другого енергопакету і працюємо зараз над третім. Таку практику вже застосовують Франція, Іспанія, Італія, Чехія, Швеція, Угорщина та інші країни», - пояснила Луценко.

Народний депутат підкреслила, що рішення про розподіл плати на газ і абонплату значно покращує наші шанси у Стокгольмському міжнародному арбітражі.

«Нагадую, там зараз розглядаються два судові процеси - перший: "за газ плати, або бери" і питання стоїть про 50 мільярдів доларів, друге питання - питання тарифу на транзит через українську газотранспортну систему. По другому питанню, власне по транзиту, ми маємо можливість відсудити у «Газпрому» від 12 до 20 мільярдів доларів. Це дуже суттєве питання»,  - підсумувала Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-