Нацкомісія переконує: завдяки абонплаті газ для більшості українців подешевшає

Нацкомісія переконує: завдяки абонплаті газ для більшості українців подешевшає

Укрінформ
Кінцеву ціну на природний газ для потреб населення встановлює Кабінет міністрів. А запроваджена абонентна плата за транспортування газу не лише не підвищує рахунки за газ для споживачів, але й в абсолютній більшості випадків її зменшує.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк. 

У цьому зв'язку він зазначив, що Нацкомісія звернеться до уряду з проханням не підвищувати ціну на газ для населення через запровадження абонплати.

"Вже 2 роки Кабінет міністрів України регулює кінцеву ціну на природний газ для потреб населення та для виробництва теплової енергії для потреб населення шляхом покладення спеціальних обов’язків, використовуючи повноваження, надані уряду Законом України "Про ринок природного газу". Враховуючи вказане, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернеться до Кабінету міністрів України з пропозицією забезпечити непідвищення загального рахунку (кінцевої ціни) для населення", - написав Вовк.

Він також підкреслив, що для більшості споживачів введення абонплати тягнутиме за собою зменшення рахунків.

"Ще раз звертаємо увагу споживачів та інформуємо - про збільшення плати мова не може йти. Для споживачів, що використовують газ для опалення, а таких абсолютна більшість - рахунок зменшується", - заявив глава НКРЕКП.

Крім того, він спростував, що оплата транспортування газу тепер дублюватиметься в платіжках.

"Також маємо спростувати інформацію про начебто "дублювання оплати". Ця інформація не відповідає дійсності - жодних додаткових оплат не має. Загальна сума складається виключно з: податку на додану вартість; оплати державній компанії Укртрансгаз для покриття витрат на транспортування магістральними мережами; покриття обгрунтованих витрат на розподіл газу, де працює 53 тис. українців", - зазначив Вовк.

Він також наголосив, що запровадження абонплати є продовження реформи ринку природного газу. 

"Рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо запровадження абонплати за транспортування газу є продовженням реформи ринку природного газу", - написав Вовк.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня НКРЕКП встановила для населення і промислових споживачів тарифи за користування приєднаними газорозподільчими потужностями та транспортування газу. Відповідний тариф буде вилучений з чинної ціни на газ для населення, яка відповідно до рішення Кабінету міністрів становить 6879 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ). Новий тариф буде сплачуватися щомісячно, окремо від оплати газу як товару.

При цьому напередодні міністр соціальної політики Андрій Рева також заявив, що абонплата за газ не збільшить комунальні платежі населення.

Водночас, за словами Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, збільшення є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках.

Гройсман заявив, що направить офіційне звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергетики, щоб вона переглянула рішення про запровадження абонплати за газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-