Укрінформу сьогодні виповнюється 99 років

Укрінформу сьогодні виповнюється 99 років

Укрінформ
У 1918 році, коли в Україні вирували події національно-визвольних змагань 1917-1921 років, у Катеринославі (нині Дніпро) було засноване Українське телеграфне агентство – історичний попередник нинішнього Укрінформу.

Спеціальна циркулярна телеграма Центрального виконавчого комітету Рад України повідомила: «Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а».

Від цієї телеграми й почався відлік без року столітньої біографії інформаційної служби Укрінформу. Відтоді УТА змінило чимало назв: БУП, УкТА, РАТАУ – і це ще далеко не повний перелік назв, які мало протягом своєї історії агентство, якому довелося працювати і за більшовиків, і за Гетьманату, і за УНР; переживати всі катаклізми ХХ століття: Другу світову, Голодомор, репресії, брежнєвський застій, перебудову, розпад СРСР, українську незалежність і нелегке формування держави. 

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні, перших укрінформівців було чимало відомих громадських діячів і представників культури, серед яких Дмитро Донцов та Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Іван Ле, Володимир Нарбут, десятки інших письменників, поетів, політиків. 

Варто згадати, що жертвами сталінських репресій стали багато працівників агентства. У гулагівських катівнях загинули Володимир Нарбут, директор РАТАУ початку тридцятих років Іван Лакиза, десятки інших працівників, які виявляли принциповість, мали власну думку. 

З назвою РАТАУ агентство проіснувало майже 70 років. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву Укрінформ і здобуло статус національного.  

Нині Укрінформ - провідне інформаційне агентство України, яке співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями та є членом Європейського альянсу прес-агентств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-