Майже кожен працюючий українець

Майже кожен працюючий українець "годує" пенсіонера - експерт

Укрінформ
З економічної точки зору пенсійний вік в Україні підвищувати треба, але наразі в суспільстві існує ряд соціальних проблем, без вирішення яких говорити про підвищення пенсійного віку зарано.

Таку думку у понеділок під час онлайн-дискусії "Smart Talk "Пенсійна реформа в Україні?" в Укрінформі висловила голова Громадської ради при Пенсійному фонді України Галина Третьякова, повідомляє кореспондент агентства.

«Економічний зріз каже про те, що пенсійний вік підвищувати треба, але існує соціальний аспект, соціальні проблеми населення, без вирішення яких не можна говорити про те, щоб підвищувати пенсійний вік в Україні», - сказала Третьякова.

Вона зазначила, що наразі в Україні кількість працюючих і кількість пенсіонерів  у пропорції становить майже один до одного і "ми не можемо навантажувати молоде покоління тим, щоб кожен молодий українець крім того, що вибудовує своє життя, годує свою родину, щоб він мав також годувати ще одного пенсіонера".

На її думку, потрібно змінити цю пропорцію таким чином, щоб на одного пенсіонера припадало кілька молодих людей, які б його забезпечували за рахунок відрахувань із власних доходів.

«Окрім того, є соціальний аспект, є питання безробіття, прожиткового мінімуму... Людям потрібно мати, за що жити. Тому, беззаперечно, вирішувати питання підняття пенсійного віку без вирішення цих соціальних  проблем неможливо», - переконана Третьякова.

Як зазначила керівник суспільних програм Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) Маріанна Онуфрик, накопичувальну систему пенсійного забезпечення потрібно запровадити в Україні якнайшвидше.

 «Важливо зрозуміти те, що вирішити питання гідної пенсії, погашення  дефіциту Пенсійного фонду в солідарній системі неможливо. Тому ми виступаємо за якнайшвидше запровадження накопичувального рівня. Тому що, з досвіду інших країн, є така тенденція: чим раніше був запроваджений накопичувальний рівень - тим вищий розмір пенсій зараз у цих країнах», - сказала Онуфрик.

Також керівник суспільних програм ІСЕД назвала основні відмінності накопичувальної системи від солідарної.

«Однією із найважливіших відмінностей накопичувальної системи від солідарної є те, що ці внески, які сплачує людина, є її власністю. Тобто людина у випадку настання якихось критичних обставин, наприклад, важкої хвороби, зможе використати ці гроші на лікування. Так само, якщо людина не доживає до пенсії, то ці кошти успадковуються її родиною. Друга важлива відмінність - такі внески не виплачуються «з коліс», як це зараз робиться у солідарній системі, а вони накопичуються і приносять інвестиційний прибуток цій людині через інвестування в різні сфери економіки. І це  перевага  і для людини, і для держави», - зазначила Онуфрик.

Вона додала, що третьою основною відмінністю накопичувальної системи від солідарної є те, що «вона не передбачає якихось підвищень перед виборами розмірів пенсій, а залежить від того, скільки людина працює і як сплачує внески».

«Тобто, чим краще людина працюватиме і чим більше сплачуватиме внесків, тим більше отримуватиме на пенсії. І, виходячи з усього цього, ми виступає за те, щоб накопичувальний рівень запровадили у нас якнайшвидше», - резюмувала Онуфрик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-