Підвищувати пенсійний вік треба після зростання тривалості життя - експерт

Підвищувати пенсійний вік треба після зростання тривалості життя - експерт

Укрінформ
Говорити про підвищення пенсійного віку можна після збільшення очікуваної тривалості життя та ряду інших умов.

Щоб можна було починати говорити про підвищення пенсійного віку громадян, є: збільшення очікуваної тривалості життя, скасування підстав для дострокового виходу на пенсію і вирішення проблем, пов'язаних із зайнятістю людей передпенсійного віку.

Таку думку у понеділок під час онлайн-дискусії "Smart Talk "Пенсійна реформа в Україні?" в Укрінформі висловила керівник суспільних програм Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) Маріанна Онуфрик, повідомляє кореспондент агентства.

«Всі європейські країни, і Україну чекає це питання - підвищення пенсійного віку. Старіння нації відбувається у всьому світі, людей похилого віку стає більше, людей працюючих стає менше, і потрібно здійснювати ці заходи. Але, на мою думку, є три умови, за яких наш уряд може починати говорити про підвищення пенсійного віку - це збільшення очікуваної тривалості життя через реформування всіх сфер життя, які стосуються людини, це скасування підстав для дострокового виходу на пенсію, і звичайно, вирішення проблем, пов'язаних із зайнятістю людей передпенсійного віку», - сказала Онуфрик.

За її словами, важливою проблемою у вирішенні питання підняття пенсійного віку є вирішення питання зайнятості людей передпенсійного віку, оскільки частка такої зайнятості є дуже низькою (близько 60 відсотків), і наразі «роботодавці не мають великого бажання брати на роботу людей передпенсійного віку». На думку керівника суспільних програм ІСЕД, за приклад можна взяти європейський досвід, де у багатьох країнах існують великі державні програми щодо створення робочих місць для таких людей та реалізуються інші варіанти вирішення цього питання.

«Окрім того, не варто забувати про той факт, що, порівняно з іншими європейськими країнами, де дійсно пенсійний вік становить, наприклад, 62, 65 років, українці живуть в середньому на 10 років менше. Очевидно, що найкращим було б варіантом у цьому аспекті перед збільшенням пенсійного віку збільшити очікувану тривалість життя, - і через реформи в системі охорони здоров'я, і через покращення екології, і через зростання добробуту людей», - додала Онуфрик.

Вона також відзначила, що третім аспектом, на який варто звернути увагу, говорячи про проблему підвищення пенсійного віку, є скасування підстав для дострокового виходу на пенсію. За її словами, на законодавчому рівні, наприклад, чоловіки мають виходити на пенсію у 60 років, але часто з ряду причин чоловіки виходять на пенсію значно раніше.

«Уряд вже зробив певні кроки з цього питання  щодо перегляду списків професій, за якими люди рано виходять на пенсію, але все одно це питання потребує подальшої уваги», - наголосила Онуфрик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-