Українські онкологи не можуть застосовувати важливу для діагностики технологію

Українські онкологи не можуть застосовувати важливу для діагностики технологію

Укрінформ
Через відсутність законодавчо врегульованих актів і дозволів українські онкологи змушені вирізати у хворих усі, в тому числі, не вражені метастазами, лімфовузли.

Про це на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з раком, повідомив лікар-мамолог, завідувач поліклініки Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Олександр Заїка.

"Технологія біопсії сторожового лімфовузла широко використовується в США та європейських країнах, процедура там стандартизована і проводиться достатньо давно. Що стосується України, то тут питання не тільки в закупці обладнання для такої технології, а й у використанні радіофармпрепарату, необхідного для цього виду діагностики. В Україні радіофармпрепарат не зареєстрований і його не можна цивілізовано купувати", - пояснив лікар.

За його словами, біопсія сторожового лімфовузла проводиться в деяких приватних клініках, які потрібний препарат закуповують якимись своїми каналами. Державні ж медзаклади переступати закон дозволити собі не можуть.

Заїка додав, що про необхідність впровадження в Україні зазначеної технології онкологи говорять на всіх своїх конференціях. Однак проблема не вирішується, можливо, через складність роботи з радіоактивними препаратами, що потребує особливих умов і дозволів.

Головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб розповів, що, знаючи про цю технологію і бажаючи впровадити її в очолюваному закладі, він мало не купив потрібний апарат - який цілком доступний і коштує близько 1 млн грн. Однак на цьому шляху його зупинила неможливість легального використання радіофармпрепарату.

За інформацією медиків, технологія біопсії сторожового лімфовузла - першого на шляху лімфовідтоку і ракових метастазів - полягає у встановленні наявності останніх саме в ньому. Це дозволяє видаляти тільки заражений лімфовузол і не чіпати решту. У світі дана технологія використовується при раку молочної залози, меланомі, раку нирки, шийки матки та ін. В Україні ж через її відсутність медики змушені інвалідизувати тисячі людей (особливо жінок), вирізаючи в них на ранніх стадіях раку здорові лімфовузли. А їх відсутність, як відомо, викликає досить серйозні і фактично невиліковні захворювання - лімфостаз і лімфодему, наявність яких обмежує фізичні можливості прооперованих людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-