На Хрещатику відкрили меморіальну дошку політв’язню Макуху

На Хрещатику відкрили меморіальну дошку політв’язню Макуху

Відео
Укрінформ
У Києві на Хрещатику, 27-А сьогодні відкрили меморіальну дошку воїну УПА, політв'язню Василю Макуху, який першим з українців вчинив акт самоспалення на знак протесту проти тоталітарного комуністичного режиму в Україні.

Її відкрили син Василя Макуха - Володимир та посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"5 листопада 1968 року, коли Київ готувався святкувати річницю Жовтневої революції, Василь Макух тут, на вулиці Хрещатик, облив себе бензином, таким чином протестуючи проти окупації України, проти русифікації України і проти агресії СРСР у Чехословаччині. З такими гаслами він біг тут по вулиці, палаючи, як живий факел", - сказав розповів на церемонії племінник героя Юрій Макух, який тривалий час домагався відкриття на цьому місці меморіальної дошки.

Він додав, що рішення про виготовлення цієї меморіальної дошки було ухвалене ще 2011 року, однак через бюрократичні та політичні перепони його вдалося реалізувати тільки зараз. Виготовив меморіальну дошку молодий скульптор Василь Білей.

Син Василя Макуха заявив, що пишається своїм батьком: "Бачу свого батька як героя. Хотілося б, щоб наша молодь продовжувала його діло, щоб Україна була ще кращою, багатшою, справді незалежною".

У свою чергу чеський посол зазначив, що Василь Макух був жертвою комуністичного режиму, так само як Ян Палах у Чехословаччині, що спалив себе на знак протесту проти радянської окупації.

Як додав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, у Києві невпинно більшає меморіальних таблиць справжнім героям. За минулий рік Київ позбувся кількох сотень пам'ятників і пам'ятних таблиць, пов'язаних з комуністичним тоталітарним режимом. На їх місце приходить пам'ять про наших героїв, про тих, чиї подвиги мали б надихати майбутні покоління, заявив він.

"Кілька місяців тому ми з представниками чеського посольства відкривали меморіальну таблицю на вулиці Вацлава Гавела, який став одним із символів боротьби з комунізмом. Минулої неділі ми відкрили меморіальну таблицю Євгену Коновальцю, що став символом боротьби за  незалежність в 1917-21 роках і наступного періоду - 20-их - 30-их років. Сьогодні ми відкриваємо таблицю Василю Макуху. Це свідчення того, що Україна таки міняється. І це свідчення того, що Україна ніколи вже не стане такою, якою хотіли її зробити в радянські часи", - підкреслив В'ятрович.

Фото і відео: 5 канал 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-