На Львівщині пошкодили пам’ятник полякам, вбитим у Другу світову

На Львівщині пошкодили пам’ятник полякам, вбитим у Другу світову

Укрінформ
У селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині невідомі знищили пам'ятник з прізвищами поляків, вбитих гітлерівцями у 1944 році.

Про це повідомляє Zaxid.net.

"На Львівщині невідомі вандали пошкодили пам’ятник вбитим полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у 1944 році у с. Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині", - йдеться у повідомленні.

З посиланням на першого заступника голови Бродівської райдержадміністрації Володимира Адамця видання інформує, що до пошкодженого пам’ятного знака, на якому були викарбувані прізвища загиблих у роки війни, виїхала слідчо-оперативна група, представники СБУ та районної влади. Правоохоронці оцінюють пошкодження монумента і встановлюють причетних до акту вандалізму.

Зазначають також, що інформацію про подію першим оприлюднило російське інформагентство Regnum, а також проросійські українські видання. При цьому перші повідомлення з`явилися ще надвечір 9 січня, хоча, за даними місцевої влади, пам’ятник пошкодили в ніч на 10 січня. Відео з розмальованим націоналістичною символікою монументом залили у новостворений профіль на YouTube.

Історик, голова «Українського інституту національної пам'яті» Володимир В'ятрович назвав цю подію провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських стосунків.

"Пам'ятник, відкритий у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, а й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька - польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців", - зазначає історик.

Він підкреслив, що дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців спостерігався на українських цвинтарях в Польщі, - вони аналогічні і мають ту саму мету, розпалювання "війни пам'ятників".

Плюндрування могил і пам'ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства, вважає В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-