Українців попереджають про зростання цін на ТБ з 1 січня

Українців попереджають про зростання цін на ТБ з 1 січня

Укрінформ
Набуття чинності 1 січня 2017 року закону про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП), відповідно до якого пакет каналів значною мірою залежатиме від домовленості між медіагрупами і провайдерами, може призвести до того, що глядачі одержать меншу кількість телеканалів і більші ціни на них.

Про це сказав керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз під час прес-конференції в Укрінформі.

"З 1 січня 2017 року будуть нові правила гри, і до цього часу мовники та провайдери повинні між собою домовитися стосовно правил поширення контенту. Ми маємо застороги про те, що під час домовленостей між учасниками ринку може постраждати кінцевий користувач - тобто глядач. Можливо, він отримає менше доступу до телеканалів, менші телеканали будуть виключені з пакетів. Також ціна продукту може відображатися саме на глядачеві. Тобто вартість послуг буде на глядачах", - зазначив Мороз.

Він підкреслив: дуже не хотілося б, щоб з 1 січня українські телеглядачі втратили доступ до певних телеканалів.

"Відомий випадок з одного регіону, де місцеві провайдери стверджують, що, можливо, вони виключать центральні українські телеканали. І це вже питання не тільки галузі, це питання національної безпеки, питання інтересів нашої країни", - вважає Мороз.

Водночас гендиректор компанії "Воля" Джордж Жембері висловив переконання, що новий закон допомагає внести порядок на ринок, особливо якщо ці зміни організовані в контрольовані процеси, які допомагають розвитку бізнесу.

"Ми очікуємо на три зміни: УПП - і це зроблено, це чудесно, бо дає вибір; контроль абонентських баз і піратства - ще чекаємо; вимкнення аналогового ТБ. Тому що якщо це запрацює в Україні, тоді буде ринок платного телебачення", - сказав Жембері.

Утім, за його словами, компанія "Воля" на сьогодні одержала лише дві пропозиції від медіагруп.

З 1 січня 2017 року в Україні набуває чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги". Це означає, що українські телеканали вступають у договірні відносини з провайдерами кабельного телебачення. Якщо раніше кабельне ТБ мало показувати всі національні ефірні телеканали і відповідно до закону ніхто нікому не платив, то з 2017 року ця регуляція скасовується. Зараз питання УПП - це ринкові відносини двох суб'єктів господарювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-