У Києві презентували фотолітопис про Біловезьку угоду

У Києві презентували фотолітопис про Біловезьку угоду

Фото
Укрінформ
В Києві відбулася презентація фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення", присвяченого подіям, що стали передумовою розпаду радянської імперії та створенню незалежної Української держави.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі заявив перший Президент України Леонід Кравчук, повідомляє кореспондент агентства.

"Сьогодні ми презентуємо фотолітопис "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення". Прочитайте книгу, у ній є все за той час - все, що робилося тоді на терені колишнього Радянського Союзу. Там в деталях розписано і відтворено події, які тоді відбувалися, серед інших - і Революція на граніті, і Всеукраїнський референдум", - сказав Кравчук.

Він наголосив на тому, що найвищим досягненням Біловезької угоди було те, що "ми тоді отримали шанс почати нове життя, отримали право будувати нову соборну Україну".

"Це не Кравчук тоді підписав Біловезьку угоду, а наш народ, і я пишаюся з того, що я тоді виконав волю українського народу. Якщо тлумачити це саме так, тоді ми справді будемо розуміти, яку роль ця угода відіграла в житті нашої держави. Я хочу попросити вас... оцінити її так, як ви вважатимете за потрібне",  - додав Кравчук.

Перший віце-прем'єр міністр України, голова Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степан Кубів уточнив, що підготовка цього проекту - це лише перший крок у висвітленні важливих історичних подій України.

"У цьому фотолітописі розміщено унікальні, вражаючі світлини, які демонструють пробудження волевиявлення народу. Факти, які ми отримали і поклали у основу цього фотоальбому - це лише перший крок для нас. Ми вважаємо за доцільне продовжити історичні дослідження. Ми будемо і надалі створювати нові літописи нашої держави", - резюмував Кубів.

Фотоальбом було підготовлено за ініціативи першого Президента України Леоніда Кравчука та голови Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса Степана Кубіва та видано Видавничим домом "Ін Юре".

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-