Кравчук не думає, що оригінал Біловезької угоди зник

Кравчук не думає, що оригінал Біловезької угоди зник

Укрінформ
Повідомлення про те, що з архівів зник оригінал угоди, яка була підписана керівниками України, Росії та Білорусі у грудні 1991 року в Біловезькій Пущі і згідно з якою "СРСР перестав існувати як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність", можуть не відповідати дійсності.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив перший президент України Леонід Кравчук під час презентації в агентстві фотолітопису "Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення".

"Шушкевич (екс-лідер Білорусі Станіслав Шушкевич - ред.) про це сказав, я десь читав. Але це - неперевірений факт. Я його (Шушкевича) питав: він звернувся до когось, щоб йому дали цей договір, але йому хтось з архівів сказав, що його немає, десь зник. Але ніхто це не перевіряв. Я не думаю, що він зник", - зазначив Кравчук.

При цьому, наголосив він, зникнення оригіналу договору про розпад СРСР та створення СНД не може мати жодних юридичних наслідків, адже є завірені відповідно до міжнародних стандартів копії, у тому числі в архівах ООН.

Як відомо, ще у 2013 році колишній керівник Білорусі Станіслав Шушкевич заявив про зникнення оригіналу Біловезької угоди, що було виявлено ним у ході роботи над мемуарами. Як повідомляв "Голос Америки", при цьому деякі колишні представники керівництва Білорусі і високопоставлені співробітники апарату СНД підтверджували, що мають доступ лише до копій цього документа.

Як повідомляв Укрінформ, за даними опитування російського "Левада-центру", яке було проведено у листопаді 2016 року, 56% росіян шкодують про розпад СРСР. При цьому головною причиною розпаду СРСР майже третина росіян (29%) визнала "безвідповідальну і нічим не обгрунтовану "біловезьку змову" Єльцина, Кравчука і Шушкевича". Опитування "Левада-центру" було приурочене до річниці підписання 8 грудня 1991 року угоди про припинення існування СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-