На Миколаївщині вміст сірки та фосфору в ґрунтах подекуди у 20 разів вищий за норму - експерт

На Миколаївщині вміст сірки та фосфору в ґрунтах подекуди у 20 разів вищий за норму - експерт

Укрінформ
Результати дослідження стану ґрунтів у прифронтових громадах Миколаївщини викликають серйозні запитання до майбутнього господарської діяльності на цих територіях. Подекуди вміст токсичних елементів перевищує фонові показники у 20 разів.

Про це розповів голова ГО «Національний екологічний центр України» Руслан Гаврилюк під час презентації в Укрінформі дослідження «Оцінка екологічних наслідків війни для громад».

«Ми дослідили ситуацію з довкіллям в семи прифронтових громадах Миколаївської та Сумської областей. Оцінювали стан лісів, робили аналіз токсичних елементів в ґрунтах, в овочах, аналіз якості питної води та стану об'єктів природно-заповідного фонду, адже громади вже зараз мають ухвалювати рішення щодо поводження з водою, землею, відновлення лісосмуг <...> І пілотні результати просто вражають», - сказав Гаврилюк.

До прикладу він навів ситуацію із вмістом токсичних речовин в ґрунтах Миколаївської області, взятих на дослідження в зоні, де велися бойові дії.

Аналіз засвідчив перевищення в них вмісту сірки, фосфору, арсену (миш’яку) в 20 разів. Також зафіксоване значне перевищення вмісту марганцю, кадмію, визначити небезпечність яких поки немає змоги, бо відсутні показники гранично допустимої концентрації цих речовин.

Читайте також: У Полтаві презентували перший обласний агрокластер

«Є низка речовин, по яких ми не можемо навіть визначити, чи перевищують їх показники фонові значення, які були до війни, бо їх ніхто для ґрунтів не встановлював. А ще є забруднювачі, що їх несе на наші землі російська зброя, які нам тільки доведеться встановити», - підкреслив експерт.

Він зауважив, що такі результати були отримані із зразків ґрунтів, вилучених не лише в місцях безпосереднього влучання снарядів, а й у місцях, де такого влучання не було, а бойові дії велися поруч. Ці результати викликають серйозне занепокоєння щодо майбутнього земель, які традиційно використовуються для ведення господарської діяльності.

На переконання Гаврилюка, суми збитків довкіллю, заподіяних внаслідок російсько-української війни, які озвучує Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, будуть у підсумку набагато вищими.

«Про це свідчить наш пілотний проєкт. Але для того щоб отримати реальну картину, потрібні більш масштабні роботи. І водночас вже потрібно думати, що з цим робити і як відновлювати довкілля. Це виклик не лише для України. Це виклик для всього Європейського континенту», - сказав еколог.

Як повідомлялося, за інформацією Міндовкілля, під час повномасштабного вторгнення зафіксовано майже 3,6 тис. російських злочинів проти довкілля. Ворог уже завдав збитків на 2,2 трлн грн, і ці цифри щодня зростають. Через постійні обстріли утворилося понад 750 тис. тонн відходів руйнації, якими забруднено 30 млн га території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-