СБУ затримала «вагнерівця», який готував диверсію на енергооб'єкті Рівненщини

СБУ затримала «вагнерівця», який готував диверсію на енергооб'єкті Рівненщини

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала найманця із приватної військової компанії «Вагнер», який за завданням російської воєнної розвідки готував диверсію на об'єкті енергетичної інфраструктури у Рівненській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Бойовика затримали в результаті багатоетапної спецоперації. Встановлено, що Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії, більш відоме як ГРУ, дало йому завдання проникнути на територію України для проведення диверсій.

Найманець мав прибути з Білорусі до Рівненської області для коригування повітряних атак російської армії по енергетичній інфраструктурі України.

Про плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території Білорусі. Від того часу українська спецслужба поетапно документувала злочинні дії фігуранта – від перетину державного кордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

«Вагнерівця» затримали безпосередньо під час його спроби закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, які живлять Київську агломерацію.

Читайте також: Суд призначив 15 років тюрми агенту РФ, який збирав розвіддані про ЗСУ на Житомирщині

З'ясовано, що за сигналами «маячків» російські загарбники хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, зокрема із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

Диверсантом виявився громадянин Білорусі, який входить до агентурного апарату російського ГРУ. З 2014 до 2017 року іноземець перебував у складі терористичних угруповань «Л/ДНР» та брав участь у бойових діях проти сил Антитерористичної операції на сході України (АТО).

На початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну бойовик вступив до ПВК «Вагнер», у лавах якої штурмував місто Бахмут Донецької області та прилеглі селища. Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з російської воєнної розвідки щодо підготовки диверсій на прикордонній території України.

Читайте також: На Сумщині фіксують найбільшу кількість ворожих ДРГ - Демченко

Як додали в Офісі генерального прокурора, найманця затримали на території Сарненського району Рівненської області. Крім GPS-трекерів, чоловік мав із собою стартові пакети українського мобільного оператора.

Для конспірації ворожий диверсант використовував підроблений паспорт громадянина України.

Затриманому вже оголошена підозра в підготовці до диверсії й участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні СБУ знешкодила агентів Федеральної служби безпеки РФ, які коригували повітряні удари загарбників по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-