У Запоріжжі затримали агентів ФСБ, які скоригували ракетний удар по багатоповерхівці

У Запоріжжі затримали агентів ФСБ, які скоригували ракетний удар по багатоповерхівці

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки нейтралізувала агентів ФСБ, які коригували повітряні удари загарбників по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України, передає Укрінформ.

У результаті спецоперації в обласному центрі затримали керівника ворожої групи, який 18 жовтня цього року навів російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста.

Тієї ночі внаслідок ворожого обстрілу п’ятеро людей загинуло, ще п’ятеро – отримали важкі поранення.

За даними слідства, резидентом російської агентури виявився місцевий житель, представник запорізького “Клубу воєнної реконструкції”, який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій.

У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті.

Читайте також: Агенту ФСБ дали 15 років тюрми - шпигував за Силами оборони на Харківщині

Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім “Палестинець” та створив анонімний чат у популярному месенджері.

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої включив чотирьох місцевих жителів, зокрема й своїх родичів.

За даними слідства, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів.

Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів.

Отримані відомості вони передавали “Палестинцю”, а він вже надсилав їх до ФСБ через зв’язкового одного із тимчасово захоплених міст Запорізькоъ областы.

Під час обшуків у помешканнях затриманого резидента ФСБ та його поплічників вилучено вогнепальну зброю, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Також у фігурантів виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

Слідчі повідомили “Палестинцю" про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

Читайте також: Контррозвідка викрила на Сумщині агента-«консерву» ФСБ

Як повідомляв Укрінформ, на Миколаївщині 15 років в’язниці дали російському агенту, який шпигував за технікою ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-