СБУ оголосила підозру керівникам ЦВК РФ за псевдовибори у захоплених регіонах України

СБУ оголосила підозру керівникам ЦВК РФ за псевдовибори у захоплених регіонах України

Укрінформ
Служба безпеки України заочно повідомила про підозру керівникам ЦВК РФ за проведення псевдовиборів у тимчасово захоплених регіонах України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Служба безпеки задокументувала нові злочини голови Центральної виборчої комісії РФ Елли Памфілової, яка причетна до ведення агресивної війни проти України», - сказано в повідомленні.

За даними слідства, посадовиця восени організувала масштабну фальсифікацію «результатів» незаконних виборів на тимчасово захоплених територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

До протиправної діяльності вона залучила двох своїх підлеглих - кремлівського політтехнолога Павла Андреєва, якого у 2021 році призначили представником російської ЦВК, та його колегу Людмилу Маркіну.

Читайте також: МЗС закликало міжнародну спільноту засудити намір РФ провести вибори на захоплених територіях

За вказівкою Памфілової вони брали участь у створенні загарбницьких «тервиборчкомів» та штучній «легітимізації» фейкового плебісциту.

Для цього обидва фігуранти голосували за створення псевдовиборчих установ у захопленій частині України із залученням до їхнього складу місцевих колаборантів.

Після проведення псевдовиборів підлеглі Памфілової особисто засвідчували сфабриковані результати примусового «волевиявлення».

«Також встановлено, що голова російської ЦВК безпосередньо організовувала фінансування окупаційних «виборчкомів», у тому числі «зарплати» їхніх представників та витрати на виготовлення «бюлетенів», - сказано в повідомленні.

Крім того, за її дорученням Андреєв створював публічну видимість «виборчого процесу» у захоплених районах України.

Читайте також: На ТОТ Запоріжжя загарбники розпочали підготовку до «виборів президента РФ» - Федоров

Для цього він організовував постановочні сюжети росзмі, в яких імітували масовість учасників «голосування» та зрежисовані коментарі місцевих жителів нібито на підтримку кремлівських «кандидатів».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім трьом російським посадовцям про заочну підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинені за попередньою змовою групи осіб); ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинені за попередньою змовою групи осіб).

Оскільки фігуранти перебувають на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ повідомила про підозру голові ЦВК РФ Еллі Памфіловій за підготовку фейкових виборів в тимчасово захоплених районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-