Дипломати з ЄС відвідали на Закарпатті угорські навчальні заклади

Дипломати з ЄС відвідали на Закарпатті угорські навчальні заклади

Фото
Укрінформ
Керівники дипломатичних місій країн ЄС відвідали Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута.

Про це повідомив у Фейсбуці очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита, передає Укрінформ.

«У межах візиту керівників дипломатичних місій країн-членів Європейського Союзу відвідали Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута, де створені належні умови для здобуття освіти мовою національної спільноти», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, дипломати поспілкувалися з керівниками, викладачами, учнями і студентами, ознайомилися з навчальною базою та умовами в осередках, де здобувають освіту представники національних спільнот краю.

До зустрічі долучилася голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, співголова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною Юлія Гришина.

«Викладачі під час зустрічі з дипломатами підкреслили, що відчувають підтримку, працюють згідно з навчальними планами і викладають українською та угорською мовами, щоб студенти й учні здобували необхідні знання. Окрім того, було відзначено, що внесення змін до деяких законів України стосовно врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних спільнот в освітній сфері є важливою подією для громади, значення якої важко переоцінити», - зазначили в ОВА.

Читайте також: Чутки про «переслідування» угорської меншини в Україні є великим фейком - Кулеба

Окрім того, європейські дипломати відвідали підприємство «Карпат-Пак».

За інформацією Віктора Микити, підприємство спеціалізується на виготовленні біг-бегів, стрічок, строп, лямок, ущільнювальних і пилозахисних стрічок з поліпропілену. Тут працюють 64 висококваліфіковані фахівці, більшість із яких – представники угорської національної спільноти.

Дипломати поговорили з працівниками та директоркою підприємства Юдітою Петеї, ознайомилися з виробничими потужностями.

Начальник ОВА наголосив, що на виробництві працівники вільно спілкуються угорською мовою, поряд з українською, мають вільний доступ до роботи та гідну заробітну плату.

Читайте також: Закарпатські словаки просять Мішеля й Фіцо підтримати переговори про вступ України в ЄС

«Керівники дипломатичних місій країн-членів Європейського Союзу отримали можливість особисто відчути атмосферу доброзичливості й укотре пересвідчитися, що на Закарпатті представники національної спільноти мають усі можливості жити, навчатися та працювати поряд з іншими за найвищими європейськими демократичними стандартами» - підсумував Микита.

Як повідомляв Укрінформ, керівників дипломатичних місій країн ЄС ознайомили з етнічним складом Закарпатської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-