Вінниця, Нансі й Карлсруе домовилися про потрійне побратимство

Вінниця, Нансі й Карлсруе домовилися про потрійне побратимство

Фото, відео
Укрінформ
Мери трьох міст - української Вінниці, французького Нансі та німецького Карслруе - цими вихідними уклали угоду про співпрацю, а їхні міста стали потрійними містами-побратимами.

Церемонія підписання документів відбулася у мерії Нансі за участі депутатів, урядовців та численних запрошених гостей з трьох країн, передає кореспондент Укрінформу.

Підписання Угоди про співпрацю та потрійне побратимство між меріями Вінниці, Нансі та Карлсруе / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

«Для нас дуже важливо не лише збагачувати одне одного знаннями та укріплювати дружні стосунки, важливо також створити зв’язки на рівні наших жителів», - заявив президент метрополії Великого Нансі Матьє Кляйн.

Він нагадав, як з початком війни польський Люблін, який також є побратимом Нансі, відправляв їм автобуси з українськими біженцями, понад тисяча з яких досі проживають у регіоні. Понад 40 дітей з України також пройшли фізичну та психологічну реабілітацію в цій частині Франції.

Читайте також: У Відні відкрили виставку про Маріуполь та Гданськ як міста свободи та самопожертви

Кляйн підкреслив, що французи залишаються мобілізованими для допомоги Україні, а його місто в односторонньому порядку вийшло з угоди про братерство з російським Краснодаром.

Присутніх на церемонії розчулили кадри відеоролика про Вінницю, в якому місто було показане до великої ракетної атаки по ньому 14 липня 2022 року та після. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов сказав, що цей удар по місту «був чітким прикладом ненависті росіян до всього демократичного та світлого, до всього європейського».

Він наголосив на важливості горизонтальних зв’язків між громадами та тісніших - між муніципалітетами. Українців цікавить також обмін в освіті. За словами Моргунова, він готовий підсилювати вивчення французької в школах Вінниці та ділитись досвідом з французами в тих галузях, в яких в українців вже є напрацювання.

«У нас є унікальний досвід реабілітації воїнів з бойовими пораненням, роботи з тими, хто втратив кінцівки. У французьких медиків немає такого досвіду, але є можливості з сучасним протезуванням, з роботою з фантомними болями», - сказав він.

Читайте також: Форум муніципального партнерства у Львові об’єднав громади України та Європи

Також Вінниці цікавий досвід Нансі з організації зелених зон, роботи громадського транспорту та розвитку мобільності.

Мер Карлсруе Франк Ментруп назвав себе хрещеним батьком цього партнерства та розповів про ідею розширення його не на 3, а на 4 країни та міста, створивши вісь Вінниця - Люблін - Карлсруе та Нансі. За його твердженням, такі зв’язки сприяють розвитку місцевих громад та роблять Європу сильнішою.

«Під час останнього візиту до Вінниці я відчув, як змінюється місто і як його громадяни ... випромінюють силу. Коли ми думаємо, що в нас щось погано, то треба згадувати про силу українців та надихатись нею», - зазначив очільник Карлсруе.

Як повідомлялося, цього тижня низка міст Київщини та Чернігівщини підписали угоди про побратимство з містами французького столичного регіону Іль-де-Франс. Відтепер побратимами стали міста Боярка та Палезо, Крути та Сантені, Гостомель і Велізі Віллакубле, Корюківка та Шавіль, Чернігів і Сен-Дені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-