Міста Київщини та Чернігівщини отримали побратимів у французькому регіоні Іль-де-Франс

Міста Київщини та Чернігівщини отримали побратимів у французькому регіоні Іль-де-Франс

Фото
Укрінформ
Низка міст Київщини та Чернігівщини підписали угоди про побратимство з містами французького столичного регіону Іль-де-Франс. А сам регіон продовжує мобілізувати французький бізнес та асоціації для допомоги та відбудови України.

Про нові проекти співпраці йшлося на форумі «Регіон Іль-де-Франс та Україна: об’єднані спільною метою», організованому Посольством України у Франції, передає кореспондент Укрінформу.

Низка міст Київщини та Чернігівщини підписали угоди про побратимство з містами французького столичного регіону Іль-де-Франс/ Фото: Лідія Таран, Укрінформ

“З початку війни Іль-де-Франс взяв на себе лідерську роль у підтримці нашої держави. Саме його очільниця першою з-поміж керівників французьких регіонів відвідала Україну та започаткувала партнерські відносини між Київщиною та Чернігівщиною», - сказав на церемонії відкриття форуму посол України у Франції Вадим Омельченко. За його словами, Іль-де-Франс надав лише екстренної допомоги Україні на понад 2 мільйони євро та перевіз понад 1000 тон гуманітарного обладнання. Недаремно, Президентка регіону Валері Пекресс отрималу високу державну нагороду України – орден княгині Ольги.

«У нас на меті реалізувати ще багато спільних амбітних проектів. Я закликала компанії, які працюють у Іль-де-Франс, надавати Україні допомогу, матеріали та обладнання. Переконана, цей заклик знайде відгук серед великого французького бізнесу», заявила Валері Пекресс.

Вона розповіла про нову акцію, спрямовану на підтримку українських школярів. Наприкінці року 10 000 планшетів доставлять до шкіл Києва та Чернігова, а на початку 2024 року в Україну поїдуть шкільні меблі та устаткування.

Участь у заході від України взяли представники регіональної та місцевої влади, зокрема, делегації на чолі з заступниками Київської та Чернігівської ОВА Лесею Карнаух та Костянтином Мегемом, а також мери низки міст України.

Читайте також: На Київщині 80 родин переселенців отримали оселі в «Містечку Хансена»

Відтепер побратимами стали міста Боярка та Палезо, Крути та Сантені, Гостомель та Велізі Віллакубле, Корюківка та Шавіль, Чернігів та Сен-Дені.

Актуальну ситуацію щодо залучення Франції до проектів відновлення представив на форумі Спеціальний уповноважений Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єр Ельброн. А директор Business France в Україні Ромен Дестьє презентував "Білу книгу" щодо ведення бізнесу в Україні та участі французьких компаній у відбудові.

Нагадаємо, делегація міськради Києва регулярно відвідує мерію Парижа, який надав додаткове фінансування на розбудову столиці. На День Незалежності України у центрі Парижа відкрили Київський сквер, а Президент Зеленський під час візиту мера французької столиці Анн Ідальго до Києва вручив Парижу відзнаку міста-рятівника на знак подяки за прихисток українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-