У Відні відкрили виставку про Маріуполь та Гданськ як міста свободи та самопожертви

У Відні відкрили виставку про Маріуполь та Гданськ як міста свободи та самопожертви

Фото
Укрінформ
У Відні відкрилася виставка "Маріуполь-Гданськ: міста-побратими, історії-побратими", яка розповідає дві схожі історії двох міст у різному часовому проміжку – обидва відомі як синонім свободи та самопожертви завдяки мужності, виявленій їхніми захисниками.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У двох міст - Маріуполя та Гданська спільні історії. І не тільки тому, що вони є містами-побратимами або мають топографічну схожість. Ці міста демонстрували сильний героїчний дух. Перебуваючи в оточенні, у надзвичайно складних умовах вони тримали оборону, щоб решта захисників зайняли кращі позиції", - розповіла про ідею виставки її кураторка Яна Гринів.

Вона додала, що як під час Другої світової війни, так і зараз Україна, за підтримки Польщі, відстоює цінності демократичного світу. "З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну Польща відіграє величезну роль у підтримці України. Це історії, які не можна забувати. І ми маємо зробити все можливе, щоб подібні історії не повторювалися, разом виступаючи проти агресора", - заявила Гринів.

За її словами, виставка показує процвітаючі міста та міста, зруйновані війною. "Вона розповідає історії звичайних людей, життя яких було зруйновано та які знайшли внутрішню силу, щоб повстати. Зосереджуючись на людському аспекті, виставка містить реальні історії людей, які твердо протистоять вбивчій військовій силі. Це демонструє силу та важливість солідарності та співпраці між людьми, між містами та між країнами перед обличчям життєвих викликів", - додала мисткиня.

У Відні відкрилася виставка про Маріуполь та Гданськ як міста свободи та самопожертви / Фото: Мар´яна Косован

Виставка відкрилася промовами директорки Польського інституту Відня Моніки Шмігель-Турлей, постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Євгенія Цимбалюка та постійного представника Польщі при міжнародних організаціях у Відні Адама Галацінського.

На виставці представлені акварельні картини іконописця Данила Мовчана, всесвітньо відома фотографія "Світло переможе" бійця "Азову" Дмитра Козацького, колажі та історії захисників "Азовсталі" Анастасії Дмитрук. Також виставлено портрети та історії людей, які змогли втекти з окупованого Маріуполя – проєкт Алевтини Швецової та фотографа Сергія Макарова, представлений у вигляді інсталяції від Яни Гринів, з 3-метровими плівками, які очікують на прояв.

Також відвідувачі мають змогу ознайомитися з короткометражним фільмом про Маріуполь з історичним зображенням "Азовсталі" за сімейними щоденниками Зої Лактіонової, а також оглянути колажі із зображенням Маріуполя та Гданська, які були створені спеціально для цієї виставки в рамках співпраці українського фотографа та цифрового художника Андрія Гупси та польського фотографа Карола Ненартовича. Також виставлено фотографії щоденника 8-річного хлопчика Єгора Кравцова, якому довелося переховуватися в підвалі в окупованому Маріуполі.

Читайте також: У парламенті Норвегії відкрили виставку малюнків дітей зі Львова

Виставка проходить у будівлі Польського інституту Відня та триватиме до 23 лютого 2024 року. На завершальному заході відбудеться міжнародна дискусія, присвячена другій річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Кошти, зібрані в рамках виставки, будуть передані на закупівлю медичних джгутів для порятунку життів в Україні.

Виставка "Маріуполь-Гданськ: міста-побратими, історії-побратими" проходить у співпраці з Польським інститутом у Відні та Art Contact Ukraine за підтримки постійного представництва Польщі при ОБСЄ та остійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Віденському музеї етнографії пройшла виставка "Grain: burning issue" ("Зерно: гаряче питання"), яка розповідає про використання Росією зерна як знаряддя війни та репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-