СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали провести псевдореферендум на Херсонщині

СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали провести псевдореферендум на Херсонщині

Фото
Укрінформ
СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали росіянам у проведенні псевдореферендуму під час тимчасового захоплення правобережної частини Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Затриманими є жительки Херсонської області. Після тимчасового захоплення регіону вони підтримали аресора та добровільно вступили до складу загарбницьких псевдовиборчих «комісій».

Встановлено, що у лавах місцевих «виборчкомів» фігурантки займалися фальсифікацією незаконного «голосування» щодо так званого приєднання Херсонської області до складу Росії.

Читайте також: Служба безпеки викрила керівницю підприємства на Луганщині, яка фінансувала «ЛНР»

Одна з колаборанток – жителька Бериславського району – у вересні 2022 року здійснювала подворові обходи населення в селищі Миколаївка.

Під час таких рейдів у супроводі озброєних російських військових зловмисниця примушувала людей віддати свій «голос» на користь Кремля. У разі відмови жінка погрожувала ув’язненням до російської катівні та «конфіскацією» приватного майна.

Після звільнення району фігурантка втекла до Кривого Рогу, де намагалася переховуватися від правосуддя в орендованій квартирі. Співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання та затримали.

Інша ворожа поплічниця затримана в селищі Комишани Херсонської області. Під час фейкового плебісциту вона погодилася стати так званим секретарем створеного загарбниками «селищного виборчкому», облаштованого у спортзалі місцевої школи.

Читайте також: СБУ оголосила підозру колаборанту з Херсонщини, який очолив окупаційний орган влади

На своїй псевдопосаді жінка особисто агітувала жителів селища взяти участь у фейковому «референдумі».

Обом фігуранткам оголошена підозра за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Підозрювані перебувають під вартою. Їм загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: Кримський підприємець-колаборант отримав три роки позбавлення волі

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня СБУ затримала колаборантку, яка організовувала фейковий референдум під час тимчасового захоплення Чорнобаївки Херсонської області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-