З березня 2024 року РФ планує колективні депортації українців із окупованих територій - правозахисник

З березня 2024 року РФ планує колективні депортації українців із окупованих територій - правозахисник

Укрінформ
Окупанти планують перші колективні депортації громадян України із окупованих територій з березня 2024 року.

Про це засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За повідомленнями наших джерел, після березня 2024 року окупанти планують перші колективні депортації громадян України із окупованих територій», - зазначив правозахисник.

За його словами, для тих, хто відмовився отримати російський паспорт, запровадили низку санкцій.

«Якщо громадянин України в окупації не отримав паспорт Росії, то протягом 90 днів він має стати на облік з обов’язковою процедурою дактилоскопії та фотографування. У разі відмови від процедури дактилоскопії та фотографування, громадянин України підлягає адміністративній відповідальності, яка полягає у штрафі від 2000 рублів для фізичних осіб та 400 тисяч для юридичних осіб (якщо кампанія взяла на роботу людину без паспорта Росії)», - зазанчив Лисянський.

Читайте також: Росія не випускає українців з ТОТ, щоб «паспортизувати» більше людей - прикордонники

Також передбачено видворення громадянина України із забороною в’їзду протягом 5 років.

Крім того, з 1 січня 2024 року усі громадяни України на тимчасово окупованих територіях будуть зобов'язані оформити патент чи дозвіл на роботу. В іншому випадку роботодавець, у якого працює громадянин України, підпадає під російські санкції. Це може бути накладання адміністративного штрафу: на громадян – від 2 тис. до 5 тис. рублів; на посадових осіб – від 25 тис. до 50 тис. рублів; на юридичних – від 250 тис. до 800 тис. рублів чи адміністративне призупинення діяльності терміном до 90 суток.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє депортувати жителів тимчасово окупованих територій України, які не взяли громадянство РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-