Карандєєв у Львові вручив нагороди працівникам історичного музею

Карандєєв у Львові вручив нагороди працівникам історичного музею

Фото
Укрінформ
У Львові т.в.о. міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв відвідав Львівський історичний музей, якому напередодні виповнилося 130 років. У межах візиту відбулося нагородження кращих працівників установи.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Карандєєв у Львові вручив нагороди працівникам історичного музею з нагоди його 130-річчя / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«У вас був вчора поважний ювілей, але святковість – це не один день, це етапність, яка має бути в житті кожного закладу, коли ми можемо оцінити, що вже зроблено, а що слід зробити. Я хочу виказати слова вдячності всьому колективу. Здавалося б ви знаходитеся в біль-менш спокійних умовах роботи, але є кілька місій, які є унікальними для музеїв у Львові», - сказав Карандєєв.

Він виділив, зокрема, співпрацю з музейними установами, які перебувають зараз в тимчасовій окупації, прифронтових регіонах чи зонах ведення бойових дій і звернулися до львівських музеїв за допомогою тимчасового збереження культурних артефактів та цінностей.

Читайте також: У львівських фондах знайшли фото Грінченка з унікальним автографом

Також очільник МКІП подякував за увагу, яку працівники музею приділяють не лише своїй громаді, а й тисячам переселенців, які приїхали на Львівщину, тікаючи від війни. З його слів, ця категорія українців, мало обізнана в історії Львова та Галичини та з наративами західних регіонів, але дуже важливо, щоб ці люди соціалізувалися, отримували достатній спектр знань про історію України, її спадщину, а не тільки спиралися на шкільну програму.

Карандєєв зауважив, що окремою функцією музеїв є сприяння покращенню ментального здоров’я.

«Адже коли людина перебуває під емоційним впливом, це не лише ВПО, а будь-хто, може прийти до музею, зупинитися там, де зупинився час, і відчути його, естетично збагатитися і відновитися. Тому дуже важливо, щоб музеї за можливості продовжували працювати навіть в час війни », - додав т.в.о. міністра культури й інформаційної політики.

У свою чергу директор Львівського історичного музею Роман Чмелик провів екскурсію для гостей експозиціями, зокрема виставкою стародруків XVI-XVII ст, в якій представлена перша друкована в Україні книга, яка дійшла до наших днів «Апостол», видрукуваний Іваном Федоровичем у Львові, а також виставкою «Автограф Музею», яка складається із різноманіття музейного зібрання. Тут власноручні підписи відомих чи невідомих людей з різних епох, фрагменти стародавніх клинописних табличок, зразки унікальних пам’яток східнослов’янської писемності ХІ-ХV ст., автентичні автографи гетьманів тощо.

Читайте також: У Львівському національному університеті відкрили благодійну виставку Макса Вітика

Львівський історичний музей (1893), один із найстаріших в Україні, є скарбницею історико-культурних пам’яток не лише регіонального, але й національного та світового значення. Зібрання фондів налічує близько 380 тисяч музейних предметів. Щорічно його відвідують понад 250 тисяч осіб - львів’ян та гостей міста.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО спільно з Інтерполом планують створити перший у світі віртуальний музей викрадених культурних артефактів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-