Розвиток попри війну

Розвиток попри війну

Укрінформ
Поліклінічне відділення міської лікарні №8 в Одесі після реконструкції, здійсненої за підтримки ПРООН, зможе приймати на третину більше пацієнтів

Проєкт реконструкції поліклінічного корпусу міської лікарні №8 в Одесі реалізували в межах фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Підтримку надала програма розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні (ПРООН). Кореспонденти Укрінформу дізнавалися, як змінилася після цього робота медзакладу.

НЕ ВІРИЛИ, ЩО ПІД ЧАС ВІЙНИ МОЖЛИВІ ТАКІ ЗМІНИ

Поліклінічний корпус міської лікарні №8 в Одесі побудували у 1964-му році. З тих пір його капітально не ремонтували. До лікарні, що завжди славилася своїми висококваліфікованими фахівцями, з року в рік зверталося все більше пацієнтів. Тож стаціонар медзакладу ще у 1984-му році перемістили до окремої чотириповерхової будівлі.

А до поліклініки дійшли руки лише у 2016-му році, коли розробили план її реконструкції. Через рік проєкт підтримала ПРООН в Україні. На його реалізацію потрібно було близько мільйона євро, з яких ЄІБ надав 600 тисяч, решту коштів внесло місто. Реконструкцію розпочали в 2020-му році.

Як пояснила головний лікар Марія Бобкова, відремонтували приміщення поліклініки на кошти ЄІБу, а на виділені місцевою владою гроші придбали нові меблі.

Марія Бобкова
Марія Бобкова

“Спочатку терміни виконання ремонтних робіт зсувалися через коронавірус, потім – через повномасштабну війну. Але 4 липня цього року оновлена поліклініка відкрила свої двері для одеситів. Ми маємо зовсім інше, сучасне відділення. Хоча багато хто не вірив, що під час війни можливі такі зміни”, – каже Бобкова.

За її словами, відділення перепланували задля раціонального використання простору. Фундамент будівлі укріпили, в цокольному приміщенні облаштували спеціальні кімнати для персоналу. Замінили інженерні комунікації, системи вентиляції та електропостачання, що вкрай важливо для лікарні. Також утеплили фасад, перекрили дах, замінили вікна, двері, підлогу.

Співробітники лікарні навчені минулорічним досвідом, тож готуються до можливих відключень світла цієї зими. У стаціонарному відділенні вже встановили потужний генератор, найближчим часом аналогічний має з'явитися і в поліклініці.

Незабаром тут планують відкрити травмпункт із сучасним рентген-кабінетом, на який давно чекали одесити.

“Із Польщі для рентген-кабінету везуть свинцеві плити. Відкриття комунального травмпункту в лікарні вкрай важливе. Адже у нашому Київському районі проживає до 300 тисяч людей – приблизно стільки ж, як у Черкасах. Травмпункт працюватиме цілодобово”, – розповіла Бобкова.

У поліклініці також мають відкрити кабінет функціональної діагностики.

ВРАХУВАЛИ ПОТРЕБИ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Перед входом до поліклініки облаштували спеціальний підіймач, що замінив старий незручний пандус. Широкі двері дозволяють людям у інвалідних візках без перешкод потрапити до медзакладу. На першому поверсі – спеціальна вбиральня.

У кабінеті гінеколога встановили оглядове крісло, сконструйоване з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

“У мене є постійні пацієнтки у візках. Після реконструкції їм зручно відвідувати поліклініку, зокрема, гінекологічний кабінет. Коли згадуємо, у яких умовах працювали раніше, волосся стає дибки”, – зауважує лікар Андрій Амбросійчук.

Андрій Амбросійчук
Андрій Амбросійчук

Інші кабінети, зокрема процедурний, також облаштували в такий спосіб, аби людям з інвалідністю було зручно.

“Ми чекали на ремонт понад 30 років. А тут стільки всього зробили, повністю оновили кабінет”, – каже процедурна сестра Людмила Сєдунова.

Людмила Сєдунова
Людмила Сєдунова

МЕДЗАКЛАД МОЖЕ ОБСЛУГОВУВАТИ ПОНАД 300 ПАЦІЄНТІВ ЩОДНЯ

Хірург-травматолог Павло Бердов розповідає, що хірургічний кабінет повністю перепланували.

Хірургічний кабінет
Хірургічний кабінет

“У нашому розпорядженні також – два повноцінних кабінети для перев’язок, гіпсувальна кімната. Всюди встановили нове обладнання. Робота в таких умовах – це крок у майбутнє”, – каже Бердов.

Павло Бердов
Павло Бердов

Він працює в Одесі з червня минулого року. Разом із родиною евакуювався з Херсона. Наприкінці квітня виїжджав із окупованого на той час міста під мінометними обстрілами росіян. Лікар розповідає, що Одесу обрав недаремно: дуже любить море. Каже, що планує з рідними тут залишитися.

У поліклініці також приймають терапевт, отоларинголог, кардіолог, гастроентеролог, ендокринолог, окуліст, гінеколог, уролог. Є й амбулаторія сімейної медицини та лабораторія, де, зокрма, проводять комплексне біохімічне дослідження крові.

Медзклад наразі може обслуговувати понад 300 пацієнтів щодня, що на третину більше, аніж до реконструкції.

“Ми закінчуємо ремонт у травматології, рентген-кабінеті. Та більшість фахівців у поліклініці вже надають послуги. Найпопулярнішими спеціалістами влітку були хірург та отоларинголог. Лікарям стало комфортно працювати. А пацієнти, які роками відвідують наш заклад та пам’ятають, у якому він був стані, просто у захваті”, – розповідає Марія Бобкова.

Надзвичайна кредитна програма для відновлення України (UERP) – багатогалузевий рамковий кредит Європейського інвестиційного банку в розмірі 200 мільйонів євро. Завдяки такій ініціативі місцеві органи влади мають можливість відновити соціальну інфраструктуру, покращити умови життя внутрішньо переміщених осіб та громад, що їх приймають. У межах програми вже успішно відремонтували понад 100 об’єктів освіти, охорони здоров’я, соціального житла та іншої важливої соціальної інфраструктури в Україні. Йдеться про Донецьку, Луганську, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Полтавську, Одеську, Херсонську та Київську області. Програму впроваджують Міністерство відновлення, Міністерство фінансів та органи місцевого самоврядування за технічної підтримки ПРООН.

Ганна Бодрова, Одеса
Фото
Ніни Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-