У Львові стартувала акція «Твоя кров рятує»

У Львові стартувала акція «Твоя кров рятує»

Фото
Укрінформ
У Першому медоб’єднанні Львова відбулося відкриття оновленого Центру крові та стартувала акція «Твоя кров рятує». Донорами стали відомі блогери, аби популяризувати донорство та допомогти лікарям рятувати життя людей, які постраждали від війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я зрозумів, що це треба робити регулярно. Це має бути як звичай - навіть сімейний. Вдома має бути традиція, що всі йдуть і мають здавати кров. Інакше - ніяк - в країні, в якій повномасштабна війна. Багато мінно-вибухових травм і так багато крові потрібно», - каже відомий фешн-експерт та телеведучий Леонід Мартинчик, який вперше став донором крові.

Також до акції «Твоя кров рятує» долучилися такі відомі інфлюенсери , як Оленка Галазюк, Юля Лебедева, Андрій Лебедев, Василина Мельник та інші. Протягом тижня на своїх сторінках у соцмережах блогери розповідатимуть про важливість донорства. Та закликатимуть усіх, хто може поділитися своєю кров’ю, зробити це.

Долучилися до заходу і пацієнти Першого медоб’єднання Львова, які мали мінно-вибухові травми і які вижили завдяки донорській крові. Серед них - 28-річний Богдан Стратюк з Рівного. Він воював з першого дня повномасштабного вторгнення. На початку квітня 2023 року підірвався на міні в Мар’їнці. У лікарні Покровська воїнові ампутували ліву ногу, права теж була під загрозою. Далі ще кілька лікарень - Дніпро, Вінниця, і зрештою - Львів. Тут, аби зберегти захисникові праву кінцівку, йому пересадили м’язи. Загалом, Богданові зробили вже десятки операцій і переливань крові.

«У мені, мабуть, уже не залишилось жодної краплі своєї власної крові - так багато мені перелили донорської. Сьогодні мені провели вже 20-ту операцію. Вона теж не обійшлася без переливання. По суті, врятували мене не тільки лікарі, а й донорська кров, яку здавали звичайні люди. Донорська кров рятує нас, рятує наших хлопців. Мене врятувала», - зазначив Стратюк.

Читайте також: Центри служби крові чекають донорів з негативним резусом - МОЗ

Керівник Центру служби крові Юрій Кобецький наголошує на великій потребі крові. Каже, що у Першому медоб’єднанні Львова, до якого входять три лікарні та Центр «Незламні», ця потреба, з початком війни, зросла втричі.

“Донація крові зараз - це, в першу чергу, громадянська позиція. Це можливість для кожної людини допомогти нашим славним ЗСУ, які боронять нашу країну від загарбника. До нас постійно прибувають евакуаційні потяги. І не лише з пораненими військовими, а й цивільними, зокрема, діточками. Всіх їх треба рятувати. А для цього потрібна кров”, - акцентує Кобецький.

У Львові стартувала акція «Твоя кров рятує» / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

В оновленому Центрі виготовляють не лише компоненти крові: еритроцити, тромбоцити та свіжозаморожену плазму, а й - цільну кров. Її виготовлення організували через велику війну - за порадою колег - військових медиків із-за кордону. І зробили це у Львові першими в Україні. Позаяк цільна кров дуже ефективна при кровотечі, яка триває. А саме - при мінно-вибухових травмах, в хірургії та при гінекологічних патологіях.

В медзакладі наголошують, що акція "Твоя кров рятує", яка розпочалась сьогодні, фактично безстрокова. Вона триватиме, поки буде потреба в такій великій кількості крові. А, отже, до перемоги.

Як повідомляв Укрінформ, перший мобільний центр крові розпочав роботу в Львівській області. Спеціально облаштований автобус-лабораторію українцям передав Центр крові зі Стокгольма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-