Центри служби крові чекають донорів з негативним резусом - МОЗ

Центри служби крові чекають донорів з негативним резусом - МОЗ

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя заявляє про важливість формування запасів крові резус-негативної належності.

Про це повідомляє МОЗ, передає Укрінформ.

"В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Проте серед українців, як і серед всього населення Європи, не більше ніж 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу - невисока. Водночас звертаємо увагу, що в критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи", - зазначають у МОЗ.

Як зауважили у міністерстві, у зв'язку з цим важливо сформувати сталі запаси компонентів крові усіх груп і резус-належності.

Читайте також: У МОЗ спростували російські фейки про нестачу в українських лікарнях крові

Щоб здати кров, необхідно зателефонувати до найближчого центру крові. Медики запропонують конкретний день і час, а також поінформують про підготовку до донорства.

Актуальні телефони центрів крові - за посиланням.

“Якщо ви живете далеко від центру крові, ви можете дізнатися, коли виїзна бригада, яка проводить забір крові, працюватиме саме у вашому регіоні”, - додали у МОЗ.

Читайте також: МОЗ спростовує міфи про донорство та закликає здавати кров

Бригада для забору крові також може виїхати до організованих колективів. Алгоритм, як організувати день донора на робочому місці, можна знайти тут.

Як повідомлялося, восени минулого року в Україні стартувала національна кампанія “Твоя кров може воювати. Стань донором!”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-