СБУ викрила львівського бізнесмена, який постачав до рф «роллс-ройси» та «майбахи»

СБУ викрила львівського бізнесмена, який постачав до рф «роллс-ройси» та «майбахи»

Фото, відео
Укрінформ
Кіберфахівці та слідчі СБУ ліквідували масштабну схему нелегального експорту до рф підсанкційних автомобілів преміум-класу.

Про це повідомив у Телеграмі речник СБУ Артем Дехтяренко, передає Укрінформ.

За словами речника, до організації оборудки причетний львівський підприємець, який раніше проживав у росії і має там власний бізнес.

Відео: СБУ

Фігурант скористався тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з ринку рф. Зокрема, ділок налагодив схему переправлення елітних авто на територію росії в обхід міжнародних торговельних обмежень.

Серед замовників підсанкційної продукції були представники топменеджменту кремлівського монополіста "газпром" і пропагандистського телеканалу russia today.

Читайте також: Один з найбільших у світі виробників сільгосптехніки продає бізнес у росії

Встановлено, що з серпня 2022 до березня 2023 року ділок нелегально переправив російським «замовникам» 45 автомобілів на загальну суму понад 3 мільйони.

Для реалізації оборудки фігурант купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформлював їх на підконтрольні комерційні структури.

Потім за підробленими документами переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до білорусі, а звідти - до росії.

Крім того, ділок подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн грн. Таким чином, підозрюваний ще й заволодів бюджетними коштами на суму понад 1 млн грн.

Під час обшуків за місцями перебування підозрюваного у Києві та Львові правоохоронці виявили 35 печаток підприємств, у тому числі офшорних компаній, задіяних у «схемі», фінансово-господарську документацію.

Читайте також: Німецька група Bosch продала частину своїх активів у росії

Також за поданням СБУ накладено арешт на майно учасників оборудки на загальну суму понад 700 млн грн.

Дехтяренко повідомив, що до списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше ніж пів сотні нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок і більше ніж 40 елітних автомобілів.

На підставі зібраних доказів організатору злочинної схеми повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Читайте також: Власник мережі KFC та Pizza Hut остаточно продав бізнес у росії

Як повідомляв Укрінформ, за матеріалами Служби безпеки України арештовано нові активи проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва країні-агресору загальною вартістю понад ₴10,5 мільярда.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-