Із прифронтових територій за тиждень евакуювали 70 дітей - Верещук

Із прифронтових територій за тиждень евакуювали 70 дітей - Верещук

Фото, відео
Укрінформ
З прифронтових територій за тиждень вдалося вивезти 70 дітей у більш безпечні регіони України.

Про це віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала на брифінгу, проведеному на полях Міжнародного саміту міст та регіонів, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми щодня отримуємо звіти про кількість дітей, які залишилися. Наприклад, станом на сьогодні, у 21 населеному пункті Донецької області залишаються 56 дітей. Якщо порівняти, то тільки минулого тижня було 126, тобто, 70 дітей нам вдалося вивезти", - сказала Верещук.

Вона нагадала про те, що нині ведеться примусова евакуація дітей саме з 21 населеного пункту Донецької області. Люди погоджуються виїхати з найнебезпечніших територій, коли розуміють, куди саме їх везуть і що саме на них чекає.

Читайте також: Перша група переселенців прибула евакуаційним потягом з прифронтової зони на Житомирщину

"Ворожа пропаганда зробила все, аби люди зневірилися та не мали об'єктивної інформації, не розуміли, що відбувається. Наше завдання - зробити так, щоб люди зрозуміли, що відбувається, та об'єктивно оцінювали ризики, а надто для дітей, для тих, хто не може самостійно про себе подбати",- долала глава Мінреінтеграції.

Раніше Верещук звертала увагу на те, що у Бахмуті Донецької області досі залишаються діти, але евакуйовувати їх звідти все важче.

Читайте також: Говорити про масову евакуацію з окупованих територій Запорізької області зарано - мер Мелітополя

Вона додала, що нині триває процес евакуації усіх охочих з небезпечних територій. Зокрема, з Донеччини, Херсонщини, Запорізької області. Там людям виїхати допомагає місцева влада. Їх вивозять на Закарпаття, в Одеську область та в інші регіони.

Пізніше у національній поліції повідомили, що на Донеччині евакуаційна група поліції «Білий янгол» розшукала в Авдіївці та евакуювала у безпечне місце ще двох дітей.

«З Авдіївки «Білі янголи» врятували ще двох дітей - Евакуаційний екіпаж «Білий Янгол» розшукав дві родини, в яких є діти, та вмовив їх евакуюватися. У свої 5 років Костянтин вже добре знає, що треба робити, коли вибухають снаряди. Під час обстрілів дитина ховалася в шафі. Наразі Костик та 16-річний Сашко з матусями перебувають у безпечному місці», - йдеться у повідомленні.

Відео: Національна поліція

Зазначається, що мати 16-річного Олександра відмовлялась виїжджати та переховувалась разом із дитиною. «Білі янголи» розшукали родину та переконали евакуюватися. Жінка розуміє, що дитина не повинна жити в таких умовах, але вона не хотіла залишати літніх батьків, які не бажають покидати рідну домівку. Хлопчик закінчив 9 класів, але після цього ніде не навчався. Тепер у безпечному регіоні він зможе продовжити навчання та знайти друзів. Разом із родиною виїхали ще троє дорослих.

Під час спілкування з місцевими жителями поліцейські дізналися, що у старій частині Авдіївки мешкає родина з п'ятирічною дитиною. Поліцейські відразу вирушили за адресою - оселя розташована за кілька кілометрів від ворожих позицій, вибухи тут не вщухають ані на мить. Під час спілкування з правоохоронцями мати погодилася виїхати разом із сином. Правоохоронці одягнули хлопчика у спеціальний дитячий бронежилет і разом з мамою на броньованому авто вивезли з міста.

Читайте також: Уряд створив Координаційний штаб з питань реалізації прав переселенців

Правоохоронці нагадали, що поліцейський екіпаж «Білий Янгол» продовжує рятувати дитячі життя, і звернутися про евакуацію з Авдіївки можна за вказаним телефоном (066 56 19 102).

Як повідомлялося, 7 березня Кабінет Міністрів схвалив ініціативу з примусової евакуації дітей із зон бойових дій. Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення. Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-