Агент фсб проведе за ґратами 15 років - коригував удари по цивільних об'єктах Миколаєва

Агент фсб проведе за ґратами 15 років - коригував удари по цивільних об'єктах Миколаєва

Фото
Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна російському агенту, який коригував ракетно-артилерійські удари загарбників по Миколаєву.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Прокурори довели, що житель Миколаєва добровільно сприяв російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України.

Так, у травні 2022 року засуджений надіслав повідомлення адміністратору створеного представниками російських спецслужб телеграм-каналу. У ньому зловмисник заявив про свої наміри співпрацювати із загарбниками на шкоду основам національної безпеки України, на що отримав згоду.

Чоловік почав отримувати завдання щодо передачі представникам рф наявної в нього інформації про переміщення й розташування позицій Збройних сил України в Миколаєві та області.

Доведено, що протягом травня-липня 2022 року засуджений надіслав щонайменше дев'ять повідомлень про місцезнаходження в Миколаєві підрозділів і техніки ЗСУ з можливістю їх ідентифікації на місцевості. У подальшому ворог використовував цю інформацію для здійснення ракетно-артилерійських ударів.

Читайте також: Коригувальник ворожого вогню по аеропорту Кривого Рогу проведе за ґратами 15 років

Також він поширював матеріали, у яких виправдовував і визнавав правомірною російську збройну агресію проти України. Ідеться про відеозвернення до українців від імені представників рф, у яких автори представляють свої дії на території України "необходимой мерой при осуществлении специальной военной операции".

Як додали в Службі безпеки України, агент фсб причетний до серії російських повітряних атак на Миколаїв. Саме за його "наводкою" 26 – 30 червня 2022 року загарбники здійснили прицільні ракетні удари по десяти міських об’єктах, серед яких – будівлі цивільної інфраструктури.

Для виконання завдань російської спецслужби зловмисник об’їжджав місто та приховано фотографував українські об’єкти. Отримані файли надсилав кадровому співробітнику фсб через анонімний чат у месенджері.

Під час обшуку в засудженого вилучили стрілецьку вогнепальну зброю – автомат Калашникова й 270 набоїв до нього.

Чоловік визнаний винним у державній зраді, виправдуванні російської збройної агресії й незаконному поводженні зі зброєю (ч. 2 ст. 111, ч. 2, 3 ст. 436-2, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

Станом на цей час фігурант перебуває під вартою. Вирок стосовно нього набуде законної сили після закінчення терміну, передбаченого для апеляційного оскарження.

Читайте також: Коригував вогонь по закладах освіти: жителю Миколаєва дали вісім років за ґратами

Як повідомляв Укрінформ, у березні до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна засудили організатора російської диверсійно-розвідувальної групи, який планував убивство міністра оборони України Олексія Резнікова та начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Фото: ДСНС, СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-