На Житомирщині незаконно приватизували ділянку з пам’яткою археології ХІІ-ХІІІ століть

На Житомирщині незаконно приватизували ділянку з пам’яткою археології ХІІ-ХІІІ століть

Укрінформ
На Житомирщині обласне управління Держгеокадастру незаконно передало у приватну власність земельну ділянку, на якій розташоване поселення ХІІ-ХІІІ ст., що є пам’яткою археології.

Про це у Телеграмі повідомила Житомирська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«Наказом Головного управління Держгеокадастру в області двом місцевим жителям передано у приватну власність дві земельні ділянки загальною площею 4 га землі для ведення особистого селянського господарства, що на території Стрижівської сільської ради (тепер - Коростишівської міської територіальної громади). Проте прокурори окружної прокуратури встановили, що обом громадянам землю у приватну власність передано протиправно. Саме на території цих ділянок, на околиці села, що на лівому березі річки Тетерів, знаходиться пам’ятка археології – об’єкт культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття». Така земельна ділянка має історико-культурне призначення та належить державі в особі Житомирської обласної військової адміністрації», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: На Кіровоградщині у «чорного археолога» вилучили скарб з прикрасами ІІІ століття

За інформацією прокуратури, згодом обидва власники ділянок продали їх приватному товариству. Воно об’єднало землю з раніше придбаними ділянками та одержало право власності на земельну ділянку загальною площею 16 га.

На такій площі власник землі планував видобувати пісок. Однак понад 300 місцевих жителів виступили проти промислової розробки кар’єрів, а Коростишівська міськрада відмовила надати дозвіл на розробку Стрижівського родовища піску.

Зазначається, що прокурори Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури заявили позов про повернення державі з приватної власності двох земельних ділянок площею 4 га, на яких розташована давня археологічна пам’ятка. Наразі Господарський суд Житомирської області відкрив провадження у цій справі.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ (МП).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-