На Кіровоградщині у «чорного археолога» вилучили скарб з прикрасами ІІІ століття

На Кіровоградщині у «чорного археолога» вилучили скарб з прикрасами ІІІ століття

Відео
Укрінформ
У Кіровоградській області співробітники поліції вилучили у місцевого мешканця унікальний скарб із прикрасами ІІІ століття, пов’язаний із військовою культурою давніх германців, - його він виставив на продаж в Інтернеті.

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, передає Укрінформ.

“За даними слідства, правопорушник відкопав срібний пояс на території Хмельницької області. Згідно з висновками спеціалістів Національного музею України, йдеться про знахідку, що датується серединою ІІІ століття, пов’язану з військовою культурою давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря”, - йдеться у повідомленні.

За даними поліції, надалі фігурант виставив археологічну знахідку на Інтернет-форумі, де один із учасників обговорення викупив артефакти.

Читайте також: росія під час незаконних розкопок у Криму могла віднайти до 80 тисяч артефактів

“Як наслідок, учасниками цієї транзакції було здійснено незаконне привласнення знайденого скарбу, який має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність, що передбачає відповідальність за ст. 193 та 198 Кримінального кодексу України”, - зазначили в поліції.

Відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

“Археологічні предмети будуть передані для проведення експертизи та підготовки висновків щодо легальності їх походження. Після її проведення знайдені старожитності можуть бути передані на зберігання до музейних фондів”, - йдеться у повідомленні.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс генпрокурора України.

Як повідомлялося, на Херсонщині під час облаштування фортифікаційних споруд на узбережжі Дніпра прикордонники натрапили на останки давньоримського поселення — на глибині близько метра виявлені уламки амфор і глечиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-