Верховний Суд підтримав повернення палацу Терещенків на Житомирщині у власність держави

Верховний Суд підтримав повернення палацу Терещенків на Житомирщині у власність держави

Укрінформ
Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ (МП).

Про це у Телеграмі повідомила обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«Верховним Судом 30 листопада задоволено касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури про скасування рішень суду першої та апеляційної інстанцій, якими відмовлено прокуратурі у задоволенні позовних вимог щодо повернення до державної власності колишнього маєтку Терещенка, що у с. Червоне Житомирського (раніше Андрушівський) району», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду та прийняття законного рішення на захист державних інтересів.

Читайте також: Мін’юст затвердив перелік майна КПУ, що передається у власність держави

Раніше Бердичівська окружна прокуратура встановила факт протиправного вибуття майна державної форми власності – садиби Терещенка. Зокрема, будівлю палацу та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безкоштовно передало у користування, а згодом у приватну власність. Право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. м кв. без погодження державного органу та органу культурної спадщини згодом набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ (МП).

У серпні минулого року Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура оскаржила.

Палац Терещенків побудований у 1861 році Адольфом Грохольським, що після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Читайте також: Державі повернули землю столичного університету вартістю понад ₴34 мільйони

Об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині плацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ (МП). Охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-