Колаборанти у шкільних кабінетах

Колаборанти у шкільних кабінетах

Укрінформ
Завучка житомирського ліцею, зруйнованого ворожою ракетою, на його руїнах прославляла росію

У Житомирі серед тих, кого викрили правоохоронці на публічній підтримці збройної агресії росії та запереченні воєнних злочинів російської армії в Україні, є декілька вчителів шкіл і викладачів університетів.

Здавалося б, у місті, яке з 2014 року втрачає своїх героїв у війні росії проти України, а з 24 лютого ще й потерпає від ворожих ракетно-бомбових ударів, апріорі не може бути ніякого замилування росією та її армією. Утім, є люди, які публічно демонструють свої симпатії до “руского міра”. І серед тих, хто прославляє його, є, на жаль, і освітяни.

Заступниця директора ліцею №25
Заступниця директора ліцею №25

Зокрема, «відзначилися» вчителька української мови, викладачка музичної школи, заступниця директора ліцею з навчально-виховної роботи та викладачі університету.

ПРАВООХОРОНЦІ ВИКРИЛИ НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОНАД 130 ПРИХИЛЬНИКІВ ВІЙНИ

З 24 лютого чи не щодня з’являються повідомлення від правоохоронців про викриття корегувальників вогню, людей, які передавали російським спецслужбам інформацію про позиції Збройних сил, співпрацювали з ворогом, і тих, хто в соцмережах або публічно в розмовах називали «фейками» звірства росіян в Україні та вірили у ворожу армію більше, ніж в українських захисників. Усі ці справи розслідуються, а ЗСУ гідно виконують свою місію, звільняючи українську територію від російських убивць і мародерів.

На Житомирщині, частина населених пунктів якої була під російською окупацією, і по території якої армія рф завдала понад 100 ракетно-бомбових ударів, теж є прикрі факти колаборантства.

За інформацією Управління СБУ у Житомирській області, з початку широкомасштабного збройного вторгнення російської федерації на територію України в області розпочато досудове розслідування у 75 кримінальних провадженнях за ст. 111-1 (колабораційна діяльність), 5 – за ст. 436 (пропаганда війни) та 51 – за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу. Загалом це 131 справа і в понад 30 з них суди вже винесли вироки.

У спецслужбі додають, що більшість любителів держави-агресора донедавна вели абсолютно непомітний спосіб життя, приховували своє захоплення російським політичним керівництвом і тихо мріяли про встановлення путінської диктатури в Україні. Серед цих людей вчителі, артисти, медпрацівники, посадовці, колишні правоохоронці та ексвійськові.

Як уточнили Укрінформу в Управлінні СБУ області, на Житомирщині відкрито кримінальні провадження щодо 4 вчителів та оголошено офіційне застереження викладачеві університету.

КОЛАБОРАНТИ В ШКОЛАХ ТА УНІВЕРСИТЕТАХ

Багато фактів співпраці вчителів із російськими загарбниками викривають у деокупованих населених пунктах.

У Житомирі, на жаль, теж є педагоги, які не приховують своєї підтримки держави-агресора та її пропаганди. Так, у червні СБУ викрила вчительку української мови, яка переконувала своїх колег, що президент росії путін хоче за допомогою «спеціальної військової операції» врятувати український народ від так званих «бандерівців» і нібито допомогти нашій країні у боротьбі з «нацистами». Проте, опір російським «асвабадітєлям» є безперспективним і безглуздим: вчительці інкримінували ч.1 ст. 111-1 Кримінального кодексу.

У червні також стало відомо про викладачку однієї з музичних шкіл Житомира. За інформацією обласної прокуратури, жінка на своєму робочому місці серед колег публічно виправдовувала збройну агресію росії, називала її загарбницьку війну «спеціальною військовою операцією». Викладачка звинувачувала українських захисників у тому, що вони нібито знущаються з полонених росіян. Вона також стверджувала, що ніяких воєнних злочинів у Бучі і Бородянці російські військові не скоювали, а повідомлення про це називала «фейками». До того ж викладачка музичної школи намагалася переконати колег, що російські війська правильно роблять, убиваючи мирних жителів України. Її обвинувачують за ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу.

У серпні до СБУ звернулися студенти одного з житомирських університетів із повідомленням про викладача, який озвучував проросійські ідеї. Зокрема, він відкрито пропагував агресію рф щодо України та підтримував анексію АР Крим, розповсюджував інформацію щодо так званої «слов’янської солідарності» на сході України та компрометував мобілізаційні процеси в державі. СБУ винесла викладачу офіційне застереження про неприпустимість протиправних дій на шкоду державній безпеці України. У разі повторного факту його притягнуть до кримінальної відповідальності за ст. 110 Кримінального кодексу.

У листопаді стало відомо ще про одного викладача університету. Як поінформувала обласна прокуратура, чоловік після зборів громадської організації публічно закликав у центрі міста підтримувати дії та рішення держави-агресора. Викладач, зокрема, переконував, що росіяни - це «наш братський народ, і влада росії робить все, аби допомогти Україні позбутися неонацистських формувань і поновити відносини між нашими країнами». Чоловік також зневажливо висловлювався про Революцію Гідності, називав події 2014 року «переворотом» і закликав містян «підтримати денацифікацію України». Суд виніс викладачеві вирок за ч.1 ст. 111-1 Кримінального кодексу, заборонивши йому впродовж 10 років обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, а також у державних і комунальних установах, пов’язані з навчальною та викладацькою діяльністю.

ВИПРАВДОВУВАЛА РОСІЮ НА РУЇНАХ ЗНИЩЕНОГО РОСІЯНАМИ ЛІЦЕЮ

Неабиякого резонансу набуло викриття СБУ наприкінці жовтня заступниці директора з навчально-виховної роботи житомирського ліцею №25. Цей навчальний заклад у центрі міста був зруйнований 4 березня внаслідок ракетного удару, завданого російськими загарбниками. Саме на його руїнах завуч і прославляла росію.

«У березні та квітні поблизу розбомбленої російськими військами школи у Житомирі жінка привселюдно звинувачувала у її знищенні владу України та українських захисників. Заступниця директора ліцею відверто повторювала російські гасла про те, що «на нас ніхто не нападав» та «скоро все закінчиться і росія, білорусь та Україна будуть три братні народи, об’єднані разом». Також жінка стверджувала, що території Криму і Донбасу ніколи й не були українськими – вони належать росії «по праву», - йдеться у повідомленні обласного управління СБУ.

Окрім того, заступниця директора ліцею публічно заявляла, що «прихід представників рф до влади в Україні піде виключно на користь нашій державі та її жителям, значно підніме її економічний, освітній і медичний потенціал». Завуча відсторонили від посади, а відповідати перед законом їй доведеться за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу.

Такими висловлюваннями заступниця директора ліцею не лише скомпрометувала, а й протиставила себе всьому цивілізованому світу, який нині проводить культурні та спортивні заходи, аби зібрати кошти на підтримку зруйнованого ліцею. Тим часом Португалія вже заявила про готовність профінансувати відбудову навчального закладу.

«У нас є завдання, поки зводитимуться стіни, розробити окрему програму для ліцею, тож ми подалися на грант США для цього. Після її захисту в Міністерстві освіти у нас буде право навчатися за своєю окремою програмою», - розповідав в інтерв’ю Укрінформу міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Сергій Сухомлин
Сергій Сухомлин

І у відбудованому ліцеї №25 однозначно не повинно бути вчителів-прихильників держави-агресора.

ЗРАДНИКАМ УКРАЇНИ НЕ МІСЦЕ СЕРЕД ОСВІТЯН ЖИТОМИРА

У департаменті освіти Житомирської міської ради обурені, що такі факти трапляються у педагогічному середовищі й запевняють, що всіляко сприяють правоохоронним органам виявляти і притягувати колаборантів до відповідальності.

«Мене дивує, коли я отримую інформацію від наших силових структур, як вони (вчителі – ред.) себе поводили. Ти живеш в Україні, отримуєш зарплату від держави Україна, їси український хліб, ходиш цією землею. Як можна зраджувати Україну і виступати проти всього українського? Ми маємо пройти очищення від цього зрадництва. Ми всі єдиним фронтом виступаємо, щоб не допустити таких речей серед наших колег. Такі не мають права називатися освітянами, вони зрадники», - прокоментував ситуацію директор департаменту Валентин Арендарчук.

 Валентин Арендарчук
Валентин Арендарчук

За його словами, департамент теж відслідковує такі випадки і співпрацює з батьками та учнями, які можуть надавати важливу інформацію.

«Якщо у нас є такі працівники, що виступають проти України і чимось допомагають нашому ворогу, ми, звісно, як громадяни України і патріоти, будемо сприяти тому, щоб їх виявляти і робити все можливе, аби вони не чинили шкоди нашій державі, її безпеці та обороноздатності», - додав Арендарчук.

Поки українські військові відвойовують кожен сантиметр нашої держави, важливо очистити й систему освіти від прихильників росії: у школах та університетах мають працювати патріоти, які можуть виховати героїв-захисників.

Ірина Чириця, Житомир

Фото з відкритих джерел

Матеріал підготовлено за підтримки International Media Support (IMS), Медіацентр "Схід" і ГС "Консорціум ветеранських організацій сходу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-