Громадська організація на Закарпатті за підтримки U-LEAD виграла грант на облаштування прихистку

Громадська організація на Закарпатті за підтримки U-LEAD виграла грант на облаштування прихистку

Укрінформ
Громадська організація з Іршавської громади Закарпаття за допомогою експертів Програми «U-LEAD з Європою» підготувала проєктну заявку на облаштування прихистку для ВПО, перемогла в конкурсі та отримала грант у розмірі близько 800 тисяч гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє U-LEAD.

Зазначається, що в Іршавській громаді перебуває близько 3 тисяч переселенців. Частина з них проживає безоплатно у закладах освіти, решта у приватному секторі. Кількість людей, що потребують житла, не зменшується.

Як розповіла голова громадської організації «Іршавські промені» Віра Глушко, в одному з навчальних закладів вирішили облаштувати прихисток. У приміщенні треба було зробити ремонт, підключити опалення, провести каналізацію та інші комунікації.

Експерти U-LEAD провели для “Іршавських променів” низку консультацій, де обговорювали деталі проєкту та аналізували грантові конкурси.

«З початку повномасштабного вторгнення громади Закарпаття прийняли сотні тисяч переселенців. Вони намагаються створити для наших гостей комфортні умови проживання. Ми радіємо з того, що маємо можливість допомагати громадам залучати додаткові кошти», – сказав керівник регіонального офісу U-LEAD Микола Сюсько.

Читайте також: Українські громади отримали гуманітарну допомогу від данського муніципалітету - U-LEAD

У жовтні “Іршавські промені” виграли грант та залучили близько 800 тисяч гривень для проведення ремонтних робіт у приміщенні, в якому згодом буде облаштовано прихисток для переселенців та освітньо-мистецький простір для членів громади. Там проводитимуть навчальні заходи, майстер-класи, воркшопи та спільні перегляди фільмів. Партнером проєкту виступила Іршавська міська рада, яка готова за бюджетні кошти провести частину робіт.

«U-LEAD роблять дуже важливу справу. Завдяки їм ми дізналися про конкурс проєктів від Програми Карпатського фонду «Запровадження та надання соціальних (та супутніх) послуг для внутрішньо переміщених осіб на постійній основі» за фінансової підтримки COFRA. Ми багато радилися з ними щодо написання проєктної заявки на різних її етапах. Завдяки цій співпраці ми навчаємося та отримуємо нові можливості, які згодом приносять свій результат», – зазначає Віра Глушко.

У майбутньому прихистку зможуть проживати 70 ВПО. Офіційно реалізація проєкту стартувала 15 жовтня 2022 року. Відтоді громадська організація вже встигла закупити частину обладнання та обговорити початок ремонтних робіт.

«Ми налагодили партнерські відносини з громадськими активістами з німецького міста Лінден. Невдовзі з Німеччини в Іршаву надійде вантаж з меблями та побутовою технікою, які буде використано для облаштування прихистку», – зазначив Глушко.

Ще в травні поточного року громада отримала пакети екстреної допомоги від U-LEAD, зокрема, генератори, баки для води, спальні мішки, каремати, ліжка та вовняні ковдри.

Читайте також: Українські громади можуть брати участь у конкурсах проєктів від програм ЄС – форум U-LEAD

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-