Українські громади можуть брати участь у конкурсах проєктів від програм ЄС – форум U-LEAD

Українські громади можуть брати участь у конкурсах проєктів від програм ЄС – форум U-LEAD

Укрінформ
Українські громади можуть брати участь у конкурсах проєктів від програм Європейського Союзу, зокрема й Дунайської транснаціональної програми.

Про це йшлося під час онлайн-форуму “Мости довіри між європейськими та українськими громадами задля відбудови та відновлення України”, організованого Програмою "U-LEAD з Європою", передає Укрінформ.

Так, громади з усіх регіонів України можуть взяти участь у конкурсі проєктів транскордонного співробітництва від Дунайської транснаціональної програми Interreg.

Заступник міністра розвитку громад та територій України Ігор Корховий розповів, що Дунайська транснаціональна програма є фінансовим інструментом ЄС з реалізації стратегії ЄС для Дунайського регіону, участь у якій відкрила українським партнерам можливість отримати доступ до фінансових ресурсів для впровадження спільних з партнерами з ЄС проєктів території Дунайського на регіону. Метою програми є розвиток громад у 14 країнах Дунайського регіону шляхом зміцнення транскордонного співробітництва. Українська частина Дунайського регіону охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

«Цьогоріч Україна стала учасником розробки нової Дунайської регіональної стратегії і програми, яка розрахована на період до 2027 року. Основна увага нової програми зосереджена на тематичних напрямках, де загальні заходи для кращої інтеграції мають бути чітко пов’язані з актуальними потребами, які можуть бути ефективно вирішені через реалізацію транснаціональних проєктів. Наприклад, такі проблемні питання, як депопуляція населення, міграція, економічна нерівність, енергетична залежність, зміни клімату», - сказав заступник міністра.

За його словами, загальний обсяг фінансування першого конкурсного відбору проєктів становить 91,8 млн евро. Фінансування здійснюватиметься на поворотній основі шляхом відшкодування витрачених коштів на заходи в рамках реалізації проєктів (учасник проєкту фінансує спочатку 100% вартості проєкту, після цього сторона ЄС проводить аудит реалізації проєкту, за результатами якого повертає учаснику 80% вартості проєкту).

«Участь у конкурсах проєктів в рамках нової програми можуть брати місцеві та центральні органи влади, міжнародні організації, неприбуткові організації…Було прийнято рішення відкрити доступ до участі у конкурсах проєктів потенційним партнерам з усіх регіонів України», - сказав Корховий.

Перший етап конкурсного відбору розпочався 28 вересня і триватиме до 21 листопада, тому всі зацікавлені можуть долучитись до участі в цьому конкурсі.

Також керівниця сектору європейської Програми LIFE Мая Мікосинська розповіла, що програма присвячена впровадженню екологічних та кліматичних ініціатив ЄС.

«Програма гнучка і відкрита для будь-яких категорій бенефіціарів, для органів влади, в тому числі муніципалітетів... Можна реалізувати проєкт лише в Україні або укласти партнерство з муніципалітетами за кордоном», - зазначила вона.

Керівник відділу технологій для розумних спільнот генерального директорату Європейської комісії з комунікаційних мереж, контенту і технологій Едді Хартог закликав українські міста долучатися й до європейського проєкту підтримки цифровізації та переходу на цифрові технології в рамках програми «Цифрова Європа».

Читайте також: Співпраця з європейськими муніципалітетами є ключовою у відбудові України - форум U-LEAD

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і у час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємно вигідних проєктів.

Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлюваних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-