На відновлення Маріуполя мають виділити $14,5 мільярда із заарештованих рахунків рф – мер

На відновлення Маріуполя мають виділити $14,5 мільярда із заарештованих рахунків рф – мер

Укрінформ
Із заарештованих за кордоном рахунків російської федерації на відновлення зруйнованого російськими загарбниками Маріуполя мають виділити 14,5 мільярда доларів США.

Про це заявив Маріупольській міській голова Вадим Бойченко у пресцентрі Укрінформу, виступаючи на презентації стратегії відродження Маріуполя - проєкту Mariupol Reborn.

За його словами, за дорученням голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка в регіоні почали рахувати, які збитки завдала російська федерація своїми злочинами, які вона здійснювала у Маріуполі з 24 лютого, зруйнувавши місто майже на 90%.

«І сьогодні ми розуміємо чітко: що і як було зруйновано, скільки шкіл, дитячих садочків, лікарень, будинків приватного сектору, багатоквартирних наших будинків, скільки знищила російська федерація, скільки це коштує відновити. Ми порахували – це 14,5 млрд доларів США…Ми розуміємо те, що найближчим часом держава-терорист, яка оголосила війну Україні, має сплатити ці рахунки, має відновити державу Україна, має відновити наш Маріуполь», - заявив мер.

Бойченко розповів, що вже наступного тижня він особисто буде їхати в Європейській банк реконструкції та розвитку і прийме участь у підписанні меморандуму про співпрацю у вирішенні цього питання.

«Це меморандум про 4 млн євро, які перетворяться на таке велике експертне середовище, яке буде працювати над майбутнім Маріуполя покроково. Напрацюємо що буде через рік, через два, три, п’ять, десять і п’ятнадцять років. Тобто світовий банк дасть свою експертизу, зробить цю оцінку шкоди та збитків, зафіксує оціночне наше твердження про 14,5 млрд доларів США. Ми хочемо, щоб це зафіксувалося на рівні світу», - повідомив Бойченко.

Він пояснив, що ці гроші можна забрати у росії, як країни-терористки з її арештованих фінансів за кордоном.

«І потім ми хочемо оці заарештовані рахунки, які зараз є у російській федерації, а ми же чули, що хтось «цап-царап» - і 300 млрд поцупили. Так, сьогодні вони заарештовані і ми хочемо, щоб вони прийшли до Маріуполя, оці 14,5 млрд доларів. Хочемо, щоб вони стали на відновлення нашого Маріуполя і нашої України. І хочемо, щоб Світ це визнав, визначив механізм і передав нам оці гроші. І тому ми хочемо разом зі світовим банком сформувати окремий рахунок відбудови України та відбудови Маріуполя», - пояснив очільник Маріуполя.

Читайте також: У Маріуполі загарбники знищили мурал «Мілана»

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване ворожими обстрілами. Знищені та зруйновані підприємства, міська комунальна інфраструктура, школи, дитсадки, лікарні, житлові будинки.

Маріуполь наразі без нормального постачання електрики, води, газу. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Загарбники також продовжують бездумно зносити пошкоджені ними будинки, щоб сховати сліди своїх злочинів.

Фото: Маріупольська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-