У загарбаному Маріуполі посилилися репресії – Андрющенко

У загарбаному Маріуполі посилилися репресії – Андрющенко

Укрінформ
У тимчасово захопленому Маріуполі загарбники посилили репресії.

Про це у Телеграмі повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«У місті раптове посилення репресивного режиму. Проходить глобальна «зачистка» по Центральному, Приморському та Кальміуському районах, переважно в місцях проїзду військової техніки та дислокації окупантів. Патрулі в складі комендатури, мгб запровадили побудинковий та поквартирний обхід», - написав Андрющенко.

Читайте також: Кількість загиблих у Маріуполі буде встановлена після деокупації міста — Президент

За його словами, загарбники перевіряють телефони на наявність компрометуючих фото, дописів у соцмережах та у приватному листуванні. Також проводяться обшуки помешкань - загарбники шукають українську символіку, літературу та іншу «зброю», переписують особисті дані всіх мешканців.

Водночас не припиняється процес фільтрації, загальна черга лише по Центральному району сягає 15 тисяч.

«Щоденно максимально до 30 людей проходять фільтрацію, з них у середньому до 5 людей щоденно зникають через арешти прямо в будівлі райвідділу поліції окупантів», - констатував радник міського голови.

Читайте також: Танки та солдати: загарбники через Маріуполь їдуть у бік Мангуша

Він нагадав, що без довідки про фільтрацію працевлаштуватися неможливо, тож люди змушені йти на принизливу та ризиковану процедуру.

Радник мера повідомив, що нещодавно окупаційні ЗМІ повідомили про скасування необхідності дактилоскопії при перетині російського кордону росії для мешканців загарбаних територій, однак сьогодні вийшло роз’яснення, що дактилоскопія залишається нормою для біженців.

«Де-факто окупаційна влада ще раз підтвердила необхідність проходження фільтраційних процедур задля наявності хоча б натяку на цивільне життя біженців у росії», - заявив Андрющенко.

Читайте також: росіяни облаштовують «просвітницькі куточки» у дитсадках Маріуполя

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Мешканці Маріуполя, які залишились в окупованому місті, проходять через фільтраційні табори, постійні перевірки та знущання.

У заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-