На Хмельниччині 41 громада реєструє акти цивільного стану

На Хмельниччині 41 громада реєструє акти цивільного стану

Укрінформ
У Хмельницькій області 41 громада здійснює повноваження із реєстрації актів цивільного стану.

Як повідомили Укрінформу у Програмі «U-LEAD з Європою», про це розповіла представниця Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тетяна Войтко під час інформаційної сесії “Повноваження органів місцевого самоврядування в частині вчинення нотаріальних дій та державної реєстрації актів цивільного стану”.

«Рада громади має визначити виконавчий орган, який буде уповноважений на здійснення реєстрації актів цивільного стану. Це реєстрація шлюбу, народження та смерті. Це процес, який не може зупинитись, тому в громаді мають бути визначені відповідальні за реєстрацію та зберігання бланків», – розповіла Войтко.

Вона зауважила, що у Волочиській громаді є позитивний досвід реалізації цих повноважень. Зокрема, у громаді визначили відповідальних за реєстрацію актів цивільного стану у старостатах. Фахівці мають відповідні печатки та бланки, є спеціально обладнані приміщення для збереження таких документів та печаток.

Войтко відзначила, що питання створення умов для надання таких послуг у громадах досі актуальне, через те, що не всі приміщення обладнанні відповідно до нормативних вимог. Приміщення мають бути із ґратами на вікнах, обладнані сейфами. Всі бланки та дії уповноважених осіб мають реєструватись у відповідних журналах, а доступ до реєстру має бути убезпечений від несанкціонованих входів.

Читайте також: Французькі муніципалітети налагоджують співпрацю з українськими громадами - форум U-LEAD

“Нотаріальні дії та реєстрація актів цивільного стану на рівні громад в умовах воєнного стану має важливе значення. Адже органи влади в громаді знаходяться найближче до людей. Тому варто ефективно використовувати надані державою можливості та надавати якісні сервіси для людей”, - вважає керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницької області Дмитро Василенко.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-