Через розв’язану росією війну в Чорному морі вже загинули до 50 тисяч дельфінів – еколог

Через розв’язану росією війну в Чорному морі вже загинули до 50 тисяч дельфінів – еколог

Укрінформ
З початку віроломної російської агресії на Україну через дії ворожих гідролокаторів у Чорному морі вже загинули до 50 тисяч китоподібних.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці відомий еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

«На узбережжі Одещини, в межах Тузлівського нацпарку, ми знову ще знайшли останки загиблих двох дельфінів на піщаному пересипі», - зазначив Русєв.

Учений-біолог пов’язує загибель дельфінів-афалин з діями військових кораблів росії у північно-західній частині Чорного моря. «Тварини гинуть унаслідок використання гідролокаторів (сонарів), які негативно впливають на здоров`я та життя тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, і вони отримують потужну акустичну травму», - уточнив Русєв.

Читайте також: У Чорному морі масово гинуть дельфіни - порушили справу про екоцид через агресію рф

Таке шалене навантаження чорноморського середовища гідролокаторами, вважає одеський еколог, призводить до сліпоти і наступної загибелі дельфінів, останки яких потрапляють на доступне для моніторингу узбережжя нацпарку.

За розрахунками Русєва, станом на 1 жовтня, загальна кількість загиблих китоподібних трьох видів у Чорному морі через військові дії досягнула набагато більше ніж 5000 особин за період з 24 лютого 2022 року.

«Хвилі виносять на берег лише близько п'яти відсотків усіх загиблих тварин, решта просто потрапляє на дно моря, і ми не можемо їх зареєструвати… Тому вважаємо, що за час війни російських варварів проти України вже загинуло, ймовірно, до 50 тисяч китоподібних, що є вкрай жахливим для морської екосистеми», - підсумував Русєв.

Як повідомляв Укрінформ, Одеська облпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом масової загибелі (екоциду) дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії росії проти України. Зразки тканин ссавців, знайдених мертвими на узбережжі, направлять на експертизу до Італії та ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-