У Чорному морі масово гинуть дельфіни - порушили справу про екоцид через агресію рф

У Чорному морі масово гинуть дельфіни - порушили справу про екоцид через агресію рф

Фото
Укрінформ
В Україні порушили кримінальне провадження за фактом масової загибелі (екоциду) дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії росії проти України. Зразки тканин ссавців, знайдених мертвими на узбережжі, направлять на експертизу до Італії та Німеччини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Одеської облпрокуратури.

«Відкрито кримінальне провадження за фактом масового знищення об’єктів тваринного світу (дельфінів видів азовка, афаліна та інш.) внаслідок збройної агресії рф проти України (ст. 441 Кримінального кодексу України – екоцид)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення рф на пляжах Одещини виявлено велику кількість загиблих морських ссавців. Ймовірною причиною їх масової загибелі є використання суднами країни-агресора гідролокаторів (сонарів) на підводних та надводних човнах, що створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин. Проведено огляди та розтини китоподібних – морських свиней і звичайних дельфінів (білобочок), знайдених мертвими на узбережжях.

Читайте також: Через російську агресію у Чорному морі загинули не менш як три тисячі дельфінів — учений

Під час розтину тварин спеціалістами здійснено відбір проб органів та тканин для подальшого лабораторного дослідження патологій з метою встановлення причин загибелі морських ссавців. Відібрані зразки будуть направлені для проведення досліджень у Падуанському університеті (Італія) та окремого дослідження структур внутрішнього вуха ссавців у Ганноверському університеті (Німеччина).

Масова загибель дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії рф / Фото: Пресслужба Одеської обласної прокуратури

Також прокуратурою готуються запити про надання міжнародної правової допомоги до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії щодо встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів.

Читайте також: У Маріуполі в акваторії моря почався мор дельфінів

У здійсненні досудового розслідування сприяють представники Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, Науково-дослідної установи «Український науковий центр екології моря», НПП «Тузловські лимани» та ветеринарні лікарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-