Джапарова в ОБСЄ: Чим більше підтримки Україна отримає зараз, тим швидше закінчиться війна

Джапарова в ОБСЄ: Чим більше підтримки Україна отримає зараз, тим швидше закінчиться війна

Укрінформ
Міжнародна спільнота має відповісти на ескалацію з боку росії прискоренням та збільшенням військової та фінансової допомоги Україні, а також посиленням санкційного тиску на агресора.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час свого виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні у четвер.

"Кримський урок – коли агресію не зупинити, вона стає ще більшою. Так звані псевдореферендуми, які проводить росія в Україні, є черговим злочином і агресією. Якщо це не зупинити, що і хто буде наступним?", - заявила Джапарова.

Читайте також: путін визнав Херсонську та Запорізьку область «незалежними» — росЗМІ

Вона наголосила, що українці зараз, як ніколи, впевнені, що зможуть захистити своє основне право – право на життя, але питання в тому, "якою ціною ми це зробимо".

Джапарова вказала, що Україна має чітку формулу досягнення миру, яка була представлена Президентом Володимиром Зеленським на Генасамблеї ООН. Також Україна виступила з пропозиціями щодо оновлення архітектури безпеки як для України, так і для Європи та світу, що виключатиме подальшу агресію.

Читайте також: Підтримку України потрібно посилити - Фріланд

"Водночас, ми маємо надіслати чіткий сигнал усім "потенційним" агресорам, що вони повинні цінувати мир, інакше світ притягне їх до відповідальності. Тому має бути створений Спеціальний трибунал для покарання росії за злочин агресії проти України. А також має бути створений міжнародний механізм компенсації", - заявила Джапарова.

Читайте також: Гутерреш: Псевдореферендуми рф суперечать усьому, що має відстоювати міжнародна спільнота

Вона підкреслила, що "час порожніх компромісів минув" і не можна давати жодного шансу на успіх "мові погроз і шантажу".

"Єдиною реакцією на організовану москвою театральну постановку з "референдумами" має стати прискорення та збільшення військової та фінансової допомоги Україні та водночас посилення санкційного тиску на агресора. Чим більше підтримки ми отримаємо зараз, тим швидше закінчиться ця війна. Чим швидше закінчиться ця війна, тим безпечнішу та стабільнішу Європу і планету ми зможемо побудувати", - заявила Джапарова.

Читайте також: росія перекинула 80% своїх військ від кордонів з країнами НАТО в Україну – ЗМІ

Як повідомлялося, російські загарбники оголосили результати псевдореферендумів, які проводилося ними протягом 23 – 27 вересня на тимчасово окупованих територіях України. Згідно з ними, "підтримка" входження до складу росії нібито становила понад 97% голосів.

Міжнародна спільнота законність такого інсценованого "волевиявлення" не визнала.

Натомість у кремлі заявили, що в п'ятницю, 30 вересня, мають намір підписати «договори» про так зване «входження» захоплених російськими військами українських територій до складу росії після інсценованих псевдореферендумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-